Cel mai mare diamant alb scos vreodată la licitaţie, vândut cu 17,8 milioane de euro

Cel mai mare diamant alb scos vreodată la licitaţie, vândut cu 17,8 milioane de euro

"The Rock", cel mai mare diamant alb scos vreodată la licitaţie, care are 228,31 de carate, a fost vândut joi cu 17,8 milioane de euro, o sumă mai mică decât estimările specialiştilor şi care este departe de recordul de preţ stabilit în această categorie, informează AFP.

Comisarul licitaţiei, Rahul Kadakia, directorul departamentului internaţional de bijuterii din cadrul casei Christie's, a anunţat preţul final de vânzare - 18,6 milioane de franci elveţieni (17,8 milioane de euro) la sfârşitul unei licitaţii care a durat doar câteva minute, în aplauzele colecţionarilor reuniţi în număr mare într-o clădire din Geneva.

Preţul de vânzare nu include prima de cumpărare (comision), pe care casa Christie's o va anunţa ulterior. Diamantul "The Rock" era estimat între 20 şi 30 de milioane de dolari (19 milioane - 28,4 milioane de euro).

Cu 228,31 de carate, această piatră preţioasă, al cărei vânzător este originar din America de Nord, dar care a preferat să îşi păstreze anonimatul, avea toate elementele necesare pentru a-i seduce pe pasionaţii de nestemate şi pe investitori.

"Este vorba despre un diamant tăiat în formă de pară, cu adevărat excepţional" şi "este perfect simetric", declarase Max Fawcett, directorul departamentului de bijuterii din cadrul casei Christie's, la Geneva, cu câteva zile înaintea acestei licitaţii.

Potrivit aceluiaşi expert, în lume există doar câteva diamante din această categorie.

Cel mai recent record stabilit de un diamant alb similar (163,41 de carate) a fost de 33,7 milioane de dolari (inclusiv prima de cumpărare) - echivalând cu 206.236 de dolari per carat - şi a fost stabilit la o licitaţie organizată în noiembrie 2017 la Geneva. Potrivit casei Christie's, acea sumă reprezintă un record de preţ pentru toate licitaţiile organizate de marile case din lume.

"The Rock" are un diametru de 3,1 cm şi o lungime de 5,4 cm, este mai mare decât o minge de golf şi, cu o greutate de 61,3 de grame, cântăreşte mai mult decât o minge de tenis. Extras dintr-o mină din Africa de Sud la începutul anilor 2000, acest diamant a fost vândut iniţial de casa Christie's unui colecţionar privat în cadrul unei licitaţii fără public.

Diamantul Crucii Roşii

"The Rock" nu este însă singura "vedetă" a licitaţiei de le Geneva.

"The Red Cross Diamond", un diamant galben faţetat în formă de cruce malteză şi având 205,07 carate, este de asemenea propus spre vânzare. Această licitaţie ar trebui să fie extrem de animată din cauza unui context special, în momentul în care războiul din Ucraina însângerează din nou Europa.


Foto: (c) Denis Balibouse / REUTERS


"Este estimat între 7 milioane şi 10 milioane de franci elveţieni. Mă aştept să atingă rezultate fantastice în timpul licitaţiei. O mare parte din suma obţinută va fi donată Comitetului Internaţional al Crucii Roşii", a precizat Max Fawcett.

Nestemata originală a fost extrasă în 1901 dintr-o mină sud-africană a companiei De Beers şi ar fi avut iniţial aproximativ 375 de carate, potrivit casei Christie's. Pe lângă faptul că se clasează printre cele mai mari diamante din lume, o caracteristică frapantă a acestei pietre preţioase este pavilionul său, care este faţetat în manieră naturală în forma Crucii de Malta.

Pe 10 aprilie 1918, diamantul a fost scos la vânzare pentru prima dată de casa Christie's, la Londra, de Diamond Syndicate, în beneficiul Societăţii Britanice a Crucii Roşii şi a Ordinului Cavalerilor Sfântului Ioan (cunoscut şi sub numele de Ordinul Cavalerilor de Malta).

În epocă, diamantul a fost adjudecat cu 10.000 de lire sterline (circa 600.000 de lire sterline în zilele noastre, peste 700.000 de euro). Nestemata a fost cumpărată atunci de celebra casa londoneză de bijuterii SJ Phillips.

Pe 21 noiembrie 1973, diamantul a fost din nou vândut la licitaţie de casa Christie's la Geneva, cu suma de 1,8 milioane de franci elveţieni. Miercuri, el va fi propus pentru a treia oară la vânzare de casa Christie's.

Vânzătorul a dorit să îşi păstreze anonimatul, dar a dat publicităţii următoarea declaraţie: "De aproape o jumătate de secol, familia noastră a avut privilegiul de a păstra Red Cross Diamond (...) În acest moment propice al istoriei, noi vom onora apelul pe care alte persoane l-au lansat către noi". AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…