Cele două femei din viața baronului Brukenthal: căsătoria din interes, colac de salvare. Cum a ajuns putred de bogat

Cele două femei din viața baronului Brukenthal: căsătoria din interes, colac de salvare. Cum a ajuns putred de bogat

Povestea sa de viață are legătură cu două femei importante, prima sa soție, fiica primarului din Sibiu, iar cea de-a doua fiind împărăteasa Imperiului Habsburgic. Gurile rele spun că alegerea soției s-a datorat şi averii impresionante pe care o deţinea primarul.

Samuel von Brukenthal, personalitate marcantă a Transilvaniei FOTO Adevărul

Samuel von Brukenthal s-a născut la 26 iulie 1721, în comunitatea săsească din Nocrich, localitate aflată astăzi în judeţul Sibiu și s-a numit inițial Samuel Brekner. Tatăl său era juristul sas Michael Brekner, iar mama, Susanna Brekner, provenea din familia de nobili transilvăneni Conrad von Heudendorff.

La nici trei ani de la naşterea lui Samuel, juristul Michael Brekner a fost înnobilat şi a schimbat numele familiei, conform canoanelor nobiliare, în „von Brukenthal“.

Urmând tradiția familiei, Samuel ajunge student la marile Universităţi germane din Halle şi Jena, unde a strălucit la Filosofie, Drept şi Administraţie. După terminarea studiilor universitare este numit cancelar provincial la Viena, apoi se întoarce în Transilvania. Aici încearcă să-şi facă o carieră în administraţie şi practic să urce scara ierarhică.

Nimic nu l-a întors din drum

În devenirea tânărului Samuel vin Brukenthal erau însă câteva piedici. Acasă, la Nocrich îl aştepta plafonarea, mai ales că urmaşul direct al tatălui era fratele său mai mare. La Sibiu nu avea foarte mari şanse fiindcă nu avea titlul de cetăţean.

În Nocrich, localitatea natală, Brukenthal nu avea nicio posibilitate de avansare ca jurist, deoarece aici fratele său mai mare, Michael, îi urmase tatălui lor. Fratele mai tânăr era deci obligat să-şi caute rostul în altă parte. Pentru o carieră de succes în Sibiu, pe atunci centrul politic al Transilvaniei, îi lipsea dreptul de cetăţean al oraşului, pe care nu-l putea obţine decât având o gospodărie proprie. Brukenthal nu avea deci nici permisiune de şedere, nici drept de muncă”, scria Lisa Fischer în lucrarea sa ”Edenul de dincolo de codri-Samuel von Brukenthal-politician,colecţionar,francmason de Sibiu”.

Căsătoria care l-a umplut de bani

Nu s-a lăsat învins de acest obstacole, ci mânat de ambiție, tânărul și-a dat seama că o căsătorie i-ar putea aduce bunăstarea mult-dorită. Samuel este descris ca având mult farmec, inteligență, era arătos şi foarte educat. În această situație, o căsătorie în Sibiu i-ar fi garantat şi cetăţenia, dar şi un drumul către succes în plan administrativ.

Era înalt, îşi purta părul castaniu şi fără perucă, avea ochii negri, sprâncenele groase, un nas mare acvilin şi buza inferioară proeminentă care, prin pornirea permanentă spre râs, îi îmblânzea trăsăturile”, se arată tot în lucrarea Lisei Fischer.

Norocul avea să-i surâdă rapid. Brukenthal o avea în gând pe fiica comitelului de Baussern, o tânără deosebit de frumoasă şi deşteaptă. Totodată, nu o putea pierde din ochi pe Sophia Katharina von Klocknern, fiica primarului din Sibiu, o tânără deosebită de rafinată şi educată. Pentru că fiica comitelui de Baussern avea o reputaţie proastă, Samuel von Brukenthal se decide să o curteze şi să se căsătorească cu Katharina, fiica primarului din Sibiu. S-a speculat faptul că această alegere avea la bază şi averea uriață a primarului, dar și relaţiile pe care şi le făcea von Brukenthal, odată cu această căsătorie.

A făcut marele pas în anul 1745, atunci când Samuel von Brukenthal s-a căsătorit cu Katharina. Căsătoria i-a adus o casă chiar în centrul Sibiului, titlul de cetăţean şi o avere deloc de neglijat. Era vorba despre 30.000 de guldeni plus numeroase proprietăţi.

Datorită zestrei soţiei sale, Brukenthal devenea nu numai un om bogat. Ca proaspăt cetăţean al Sibiului, cu drept de şedere şi de muncă, avea deschisă calea spre o carieră profesională şi politică. Prin casa socrului său, primar al Sibiului, se perindau toţi mai-marii ţării. Tânărului şi ambiţiosului ginere i se oferea astfel posibilitatea de a-şi face cu uşurinţă relaţii noi şi, în acelaşi timp, de a evolua în plan intelectual. Valoarea acestui capital simbolic era de nepreţuit. Pentru absolventul de universitate, căsătoria putea fi considerată categoric o partidă bună în măsura în care, în plan economic, îi asigura premisele pentru o carieră ulterioară”, preciza Lisa Fischer în lucrarea deja menţionată.

Protejatul împărătesei Maria Tereza

Chiar dacă material stătea foarte bine, la capitolul carieră, Brukenthal a început modest la Sibiu. A fost grefier secund, apoi a avansat ca grefier principal şi vicenotar. În anul 1753 apare însă o oportunitate unică pentru Samuel von Brukenthal, care avea să-l propulseze în fruntea elitei. Este delegat să plece la Viena pentru a reprezenta interesele naţiunii săseşti. În capitala Imperiului Habsburgic avea să o cunoască pe împărăteasa Maria Tereza. Aceasta avea să-l aprecieze pe Brukenthal, în scurt timp devenind protejatul său. Astfel, juristul din Sibiu ajunge la scurt timp cancelar provincial.

Muzeul Brukenthal, interior FOTO Muzeul Național Brukenthal

Muzeul Brukenthal, interior FOTO Muzeul Național Brukenthal

În anul 1777 îi este oferită însă demnitatea supremă pentru un transilvănean. Este numit guvernator al Transilvaniei. Era primul sas care ajungea să aibă această demnitate. Samuel von Brukenthal va îndeplini această funcţie până în 1787. Pe lângă zestre, această demnitate l-a transformat pe Samuel von Brukenthal într-unul dintre cei mai bogaţi oameni din Transilvania. Câştiga aproximativ 24.000 de guldeni, anual. Totodată a fost ridicat şi la rangul de baron.

O moștenire impresionantă

Baronul Samuel von Brukenthal, una dintre marile figuri reformatoare ale Transilvaniei din secolul al 18-lea este şi astăzi un personaj controversat, dincolo de propaganda de orice fel. Este unul dintre cele mai emblematice personaje ale Transilvaniei, un iluminist şi un colecţionar renumit prin erudiţie şi avere.

Muzeul Național Brukenthal, lăsat moștenire de baron FOTO Muzeul Brukenthal

Muzeul Național Brukenthal, lăsat moștenire de baron FOTO Muzeul Brukenthal

Cea mai importantă moştenire a sa este palatul Brukenthal, o impresionantă capodoperă arhitectonică pe care încă din timpul vieţii sale a transformat-o în muzeu deschis publicului. A fost unul dintre primele muzee din Europa şi cel mai mare din sud-estul Europei.

Colecţia sa de pictură, pe care a realizat-o în perioada petrecută la Viena, era considerată una dintre cele mai valoroase colecţii particulare ce putea fi admirată în mediul cultural vienez al vremii și menţionată astfel în anul 1773, în Almanach de Vienne.

Interior al Palatului Brukenthal FOTO Daciana Stoica

Interior al Palatului Brukenthal FOTO Daciana Stoica

Între anii 1777 şi 1787, baronul von Brukenthal este numit Guvernator al Marelui Principat al Transilvaniei și construieşte la Sibiu, după modelul palatelor vieneze, un palat în stilul Barocului Târziu. Deoarece nu a avut descendenţi direcţi rămaşi în viaţă, unica fiică a murit la vârsta de 4 ani, acesta va lăsa moştenire prin testament palatul, colecţiile şi restul averii sale unui descendent în linie masculină dintre persoanele cu care se înrudea. În cazul în care urmaşii săi aveau să moară la rândul lor fără a avea copii, familia stingându-se, averea urma să fie preluată de Biserica Evanghelică, iar palatul să devină un muzeu deschis publicului larg, eveniment petrecut în anul 1817.

În 1803, baronul Samuel von Brukenthal, unul dintre cei mai importanți transilvăneni ai secolului al 18-lea, înceta din viață la Sibiu la 81 de ani.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina