Cele mai mari provocări cu care s-ar putea confrunta contraofensiva ucraineană

Cele mai mari provocări cu care s-ar putea confrunta contraofensiva ucraineană

Cu arme occidentale și unități de asalt nou create, Ucraina va fi pregătită pentru o potențială contraofensivă decisivă în primăvară, dar are depășit și unele provocări, unele ținând de câmpul de luptă, altele de moralul soldaților.

Kievul ar putea lansa o nouă contraofensivă în sudul țării FOTO Arhivă

Noua contraofensivă ucraineană va pune la încercare capacitatea armatei ucrainene de a se reînarma și de a reconstrui batalioanele, menținând în același timp la un nivel ridicat motivația și abilitățile de manevră care i-au oferit avantajul în cele trei contraofensive anterioare, scrie NYT.

Succesul Ucrainei în posibile confruntări pe câmpiile din sud-est ar face cunoscută lumii puterea militară în declin a Rusiei, ar atenua îngrijorările că războiul a intrat într-un impas și, cel mai probabil, ar încuraja aliații Ucrainei să continue să înarmeze și să finanțeze Kievul, notează publicația americană.

Provocările contraofensivei ucrainene

Viitoarea contraofensivă va constitui o provocare serioasă pentru Ucraina în mai multe privințe.

Ofițerii ucraineni vor trebui să coordoneze armonios atacuri de artilerie, infanterie și vehicule blindate care să treacă peste tranșeele, capcanele antitanc și câmpurile minate de ruși. De pildă, în sud, unitățile rusești construiesc poziții defensive de când au fost împinse din regiunea Herson, în noiembrie. Astfel că tancurile occidentale sofisticate, cu o mai bună capacitate de supraviețuire și putere de foc, vor fi esențiale în eradicarea acestor poziții.

Evelyn Farkas, directorul Institutului McCain, a apreciat pentru NYT că Ucraina este capabilă să provoace pierderi armatei ruse, cu posibile consecințe geopolitice de anvergură, dar asta doar în măsura în care armele și trupele nou instruite vor fi trimise și vor acționa la timp.

Ucraina ar putea face din Rusia o putere militară slăbită în Europa de Est, cu puține pârghii în negocierile în vederea încheierii războiului”, a spus ea.

În ceea privește contraofensiva ucraineană, mulți oameni „fac previziuni în baza a ceea ce văd acum”. Totuși, sosirea noilor arme occidentale și a zecilor de mii de soldați ucraineni, care în prezent sunt instruiți în Ucraina și în Europa, sunt susceptibile să schimbe substanțial lucrurile.

Chiar și în aceste condiții favorabile, totuși succesul forțelor armate ucrainene nu poate fi garantat, ținând cont și de faptul aliații nu au trimis încă toate armele, iar soldații ce se pregătesc de luptă au un timp scurt de pregătire în tactici de asalt, notează NYT.

„Sunt multe de învățat într-un timp scurt”, a subliniat Rob Lee, analist militar la Institutul de Cercetare în domeniul Politicii Externe, explicând că soldații „vor trebui să plece înainte de a primi tot echipamentul”.

Cu toate că armele și echipamentele utile în străpungerea tranșeelor și traversarea câmpurilor minate încep să apară pe câmpul de luptă, nu se poate estima în ce măsură vor fi în cantitate suficientă pentru a face o diferență.

În faza inițială, contraofensiva ucraineană ar putea depinde de traversarea unor câmpuri minate întinse, au declarat analiști militari pentru NYT. În acest scop, Ucraina se va baza pe vehicule de deminare sovietice aflate în arsenalul său, o parte dintre ele fiind capturate de la ruși. În plus, Ucraina primește și echipamente de deminare din partea Occidentului.

Deminarea poate fi făcută și manual, cu soldați ce se deplasează în fața unităților de asalt pentru a sonda solul și a urmări firele capcană, sau cu echipamente specializate.

Până ce geniștii nu dau undă verde - „gata, drumul este liber” - infanteria nu atacă, a dezvăluit Markian, comandantul unei unități de deminare.

Cum s-ar putea desfășura atacul ucrainean

Este de așteptat ca Ucraina să înceapă contraofensiva în sud, unde terenul variază de la câmpuri întinse la orașe și sate.

O străpungere de aproximativ 80 km peste stepă, de la actualele linii de front până la orașul Melitopol, ocupat de ruși, ar împărți teritoriul deținut de ruși în două zone, rupând liniile de aprovizionare și aducând artileria ucraineană în raza de acțiune a bazelor militare din Peninsula Crimeea.

Totuși, cu toate că moralul soldaților ucraineni a fost pe parcursul războiului mult mai bun decât cel al rușilor, în ultima vreme, pe fondul pierderilor suferite, acesta se numără printre provocările viitoarei contraofensive.

În interviuri recente acordate NYT, soldații aflați în poziții defensive lângă orașul Bahmut sau cei ce se odihnesc după ce au luat parte la lupte se luptă să treacă peste groaza față de proporțiile luptelor violente și ale victimelor.

Kievul reface batalionul Azov

Totuși, Kievul pregătește noi unități și dintre acestea este remarcabil faptul că armata ucraineană recompune batalionul Azov , ai cărei luptători au fost uciși, răniți sau capturați în timpul asediului Mariupolului și al uzinei metalurgice Azovstal, în primăvara anului trecut.

Recent, recruții noului batalion au petrecut cinci săptămâni învățând abilități de luptă la o bază situată într-o pădure de pini, relatează NYT.

Vom antrena oameni noi, pentru a-i ridica la nivelul nostru", a dezvăluit Illia Samoilenko, o femeie-locotenent care a fost eliberată din captivitatea rusă în cadrul unui schimb de prizonieri.

Doar cei mai motivați soldați ai unității de asalt Azov vor fi trimiși în luptă, conform propriei alegeri.

Ucraina avea o armată permanentă de aproximativ 260.000 de soldați înainte ca Rusia să o invadeze anul trecut, iar aceasta a crescut rapid la aproximativ 1 milion de persoane care activează în diferite aripi ale serviciilor de securitate și ale armatei. Aproximativ 100.000 de soldați ucraineni au fost uciși sau răniți până acum în război, potrivit estimărilor occidentale. Ucraina nu a dezvăluit cât de mare va fi forța pe care o va angaja în contraofensivă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia