Cele mai mari scumpiri din 2022. Gazele costă cu peste 70% mai mult decât anul trecut

Cele mai mari scumpiri din 2022. Gazele costă cu peste 70% mai mult decât anul trecut

Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), tendința de creștere a prețurilor s-a manifestat nu numai la alimente, ci și la servicii și utilități.

Gazele s-au scumpit cu 70% în ultimul an FOTO: Shutterstock

Viața românilor este mai grea decât cu un an în urmă, după cum aflăm din datele culese de Institutului Național de Statistică.

Românii au simțit pe pielea lor ce înseamnă să plătești facturi mai mari la utilități, iar din acest punct de vedere creșterea tarifelor la gaze și electricitate le-a scos cei mai mulți bani din buzunare.

În medie, populația a plătit în 2022 tarife mai mari cu 70% la gaze, care se află în topul scumpirilor din acest an și cu 29% la energie electrică. Cei care depind de sistemul centralizat de încălzire și apă caldă au plătit, de asemenea, facturi mai mari cu 25%.

Cinci alimente de bază care s-au scumpit enorm în 2022

Din datele prelucrate de INS , rezultă că dintre alimentele de bază zahărul și uleiul au avut cea mai mare creștere pe piață. Astfel, zahărul înregistrează o creștere de aproape 50%, în vreme ce uleiul este mai scump cu 47% față de anul trecut. De asemenea, cartofii au avut o majorare de preț și de 43%. La rândul lor, ouăle sau carnea de porc s-au scumpit foarte mult în ultimul an.

Rata anuală a inflaţiei era în noiembrie de 15,88% iar BNR a majorat la 16,3% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, în condiţiile în care preţurile mărfurilor alimentare crescut cu 19,12%, cele ale mărfurilor nealimentare au fost mai mari cu 16,61%, iar serviciile au fost mai scumpe cu 8%.

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Cabaret în 1985 la barul Melody din Mamaia. În imagini apare și Viorel Păunescu

2 Picanterii ale escortelor despre mahării prezenți la Forumul de la Davos

3 Noi amănunte din culisele „afacerii” fraților Tate

4 „Dacă tancurile ruseşti ar intra în Kiev, ar începe al Treilea Război Mondial”

5 Amantlâc cu iz de telenovelă / Oana Zăvoranu a chemat Poliția acasă, după ce a descoperit ce face Ashraf