Celebra actriţă iraniană Hengameh Ghaziani a fost eliberată pe cauţiune

Celebra actriţă iraniană Hengameh Ghaziani a fost eliberată pe cauţiune

Autorităţile iraniene au eliberat-o pe cauţiune duminică pe celebra actriţă Hengameh Ghaziani, au anunţat două agenţii de presă, la mai bine de o săptămână după ce aceasta a fost arestată pentru că a sprijinit mişcarea de protest din ţara sa, declanşată după decesul tinerei Mahsa Amini, relatează AFP.

Foto AFP (arhivă)

Iranul este teatrul a numeroase manifestaţii de la moartea, pe 16 septembrie, a Mahsei Amini, o kurdă de 22 de ani arestată pentru încălcarea codului vestimentar strict care obligă femeile să poate vălul islamic în public, potrivit Agerpres.

Pe parcurs, manifestaţiile pentru libertatea femeilor s-au transformat într-o mişcare împotriva regimului religios, care se confruntă cu o contestaţie fără precedent după Revoluţia islamică din 1979.

Autorităţile iraniene denunţă „revoltele” încurajate, în opinia acestora, de Occident, şi au arestat sute de persoane.

Actriţa Hengameh Ghaziani a fost eliberată duminică „din ordinul autorităţii judiciare”, a anunţat duminică seara agenţia de presă oficială Irna. Potrivit agenţiei Tasnim, ea a fost eliberată pe cauţiune.

Ghaziani a fost arestată pe 20 noiembrie pentru că a incitat şi sprijinit „revoltele” şi a comunicat cu presa de opoziţie, potrivit Irna.

Actriţa a postat pe contul ei de Instagram un videoclip filmat pe o stradă din Teheran în care stă cu capul descoperit în faţa camerei de luat vederi fără să vorbească, apoi se întoarce şi îşi strânge părul în coadă aşa cum fac alte femei înainte de a merge să protesteze.

În vârstă de 52 de ani, Hengameh Ghaziani a câştigat de două ori premiul pentru cea mai bună interpretare feminină la festivalul de film Fajr de la Teheran, în 2008 şi în 2012.

Agenţia Irna a mai anunţat luni eliberarea „fostului prezentator de la televiziunea de stat iraniană Mahmoud Shahriari, după două luni de detenţie”.

În vârstă de 63 de ani, el a fost arestat la sfârşitul lunii septembrie pentru că „a încurajat revoltele şi solidaritatea cu inamicul”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale