CENTENAR FATIMA Doi dintre copiii care au avut viziuni miraculoase vor fi canonizați săptămâna aceasta

CENTENAR FATIMA Doi dintre copiii care au avut viziuni miraculoase vor fi canonizați săptămâna aceasta

Doi dintre cei trei copii păstori care au afirmat că au văzut-o de șase ori pe Fecioara Maria în anul 1917 la Fatima, în Portugalia, vor fi canonizați pe 13 mai de către Papa Francisc, chiar în locul unde au avut loc aceste apariții, eveniment foarte așteptat de această țară cu tradiție catolică puternică.

Sursa foto: www.catholicculture.org

La 100 de ani de la prima lor viziune, Francisco Marto și sora lui Jacinta, care aveau atunci 9, respectiv 7 ani, vor deveni astfel cei mai tineri sfinți din istoria Bisericii Catolice care nu au murit martiri, scrie AFP.

Anunțul făcut în aprilie la Vatican de către papa argentinian a fost întâmpinat cu entuziasm în Portugalia. Emoționați, pelerinii prezenți în acel moment la sanctuarul de la Fatima, dintre care unii în lacrimi, au salutat această veste minunată, potrivit imaginilor difuzate de televiziuni.

Sursa foto: www.tfp.org

Francisco, Jacinta și verișoara lor Lucia dos Santos ar fi văzut-o pentru prima oară pe Fecioara Maria la 13 mai 1917, pe un stejar într-un câmp din Cova da Iria. Proveniți din familii umile, cei trei mici păstori nu și-au imaginat că vor deveni obiect de cult în lumea întreagă.

Ceremonia de canonizare prezidată de Francisc, așteptat la Fatima la 12 mai pentru o vizită-fulger de mai puțin de 24 de ore, va avea loc la doar 17 ani după beatificarea lui Francisco și a Jacintei de către Ioan Paul al II-lea. Acesta a recunoscut în 1999 ca primul miracol atribuit păstorilor vindecarea Mariei Emilia Santos, paralizată timp de 22 de ani, care s-ar fi putut ridica din scaunul rulant în 1989.

Pentru ca cei doi copii să fie canonizați, trebuia să li se atribuie al doilea miracol de către papă. Acest proces a început în 23 martie. Potrivit Radio Vatican, este vorba de vindecarea ''inexplicabilă'' în 2013 a unui copil brazilian de șase ani, care a supraviețuit fără sechele unei căderi de șapte metri, în pofida unui grav traumatism cranian.

Francisco a murit în 1919 și Jacinta la mai puțin de un an după, ambii fiind victime ale ''gripei spaniole'' care devasta Europa. Lucia, care a devenit călugăriță a Ordinului Carmelitelor, a murit în 2005, la 97 de ani. Procesul de beatificare a ei a fost inițiat în 2008.

Viața acestor copii, practic analfabeți, care aveau grijă de puținele animale ale familiei lor, a fost bulversată atunci când vestea aparițiilor Fecioarei a început să facă turul Portugaliei. La acea vreme, au fost criticați în mod repetat și acuzați de vrăjitorie. Chiar și Biserica Catolică a pus în discuție, într-o primă fază, natura ''miraculoasă'' a viziunilor lor. Apoi, în 1930, ea a declarat în cele din urmă aparițiile ''demne de credință'' și a autorizat cultul Fecioarei de la Fatima.

Chiar și astăzi, o parte a lumii catolice portugheze se îndoiește de autenticitatea aparițiilor. ''Eu pot fi un bun catolic și nu cred în Fatima, pentru că acest lucru nu este o dogmă. Este clar că Fecioara nu a apărut la Fatima'', a declarat părintele Anselmo Borges, preferând să evoce o ''experiență religioasă interioară'' a micilor păstori.

În ultima sa apariție, la 13 octombrie 1917, Fecioara ar fi transmis păstorilor un mesaj profetic împărțit în trei secrete. Primele două au fost încredințate de sora Lucia unui episcop în 1941 și au fost făcute publice de către papa Pius al XII-lea în 1942. Primul secret, unde ea descria ''o mare imensă de foc cu demoni și suflete'', ar evoca viziunea iadului. Al doilea ar fi anunțat un război mai rău decât cel care era în curs, fiind vorba probabil de al Doilea Război Mondial.

Vizionara a încredințat al treilea secret în 1944 lui Pius al XII-lea cu recomandarea de a nu-l publica decât după 1960. Potrivit Vaticanului, care l-a dezvăluit abia în 2000, acesta conținea o viziune profetică a atacului împotriva lui Ioan Paul al II-lea în 1981, în Piața Sf. Petru din Roma.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

5 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA