Centrala nucleară de la Zaporojie rămâne deconectată de la rețeaua de electricitate

Centrala nucleară de la Zaporojie rămâne deconectată de la rețeaua de electricitate

Niciunul din cele șase reactoare ale centralei atomo-electrice de la Zaporijie nu fuseseră reconectate vineri dimineața la rețeaua de electricitate, a transmis operatorul ucrainean Energoatom, potrivit CNN.

Centrala atomo-electrică de la Zaporojie a fost deconectată de la rețeaua națională FOTO Arhivă

„La ora 09.00 dimineața, 26 august, unitățile de alimentare ale centralei erau încă deconectate de la rețeaua de electricitate”, se arată în comunicatul Energoatom, care precizează că necesarul de electricitate al centralei este asigurat de o linie de comunicație între timp remediată cu sistemul energetic al Ucrainei.

Linia de alimentare care conectează centrala cu sistemul electric al Ucrainei a fost de asemenea reparată, se lucrează la conexiunea a două unități de alimentare între centrală și rețeaua de electricitate națională. Nu sunt comentarii asupra echipamentelor și sistemelor de securitate”, se mai arată în comunicat.

Totodată, administrația civilo-militară din Herson a acuzat forțele rusești că au lăsat joi temporar fără electricitate și apă aproape întreaga regiune Herson, după ce au deconectat două linii de alimentare de la centrală.

La un pas de dezastru nuclear

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că lumea a evitat la limită un dezastru nuclear deoarece electricitatea la centrala nucleară ucraineană Zaporojie a fost întreruptă timp de câteva ore din cauza bombardamentelor rusești din zonă, acuzații pe care Moscova le-a negat, notează Reuters.

Dacă personalul stației noastre nu ar fi reacționat după pana de curent, atunci am fi fost deja nevoiți să depășim consecințele unui accident cu radiații. Rusia a pus Ucraina și pe toți europenii în situația de a fi la un pas de un dezastru nuclear”, a spus el într-un discurs de seară.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit. Atât de mare o fi diferența de tehnologie între SUA și ceilalți?

2 LIVE Cătălin Cîrstoiu a ajuns la ședința coaliției

3 VIDEO Așa arată mârlănia care profită de slugărnicia și cumsecădenia oamenilor...

4 Ajutorul american pentru Ucraina vine prea târziu? / Rușii se apropie de încercuirea orașului Chasiv Iar

5 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024