Centrala nucleară Zaporijia a devenit o „bază militară rusă”, potrivit unui oficial ucrainean

Centrala nucleară Zaporijia a devenit o „bază militară rusă”, potrivit unui oficial ucrainean

După un an de ocupație, această centrală nucleară ucraineană nu mai produce energie electrică și servește doar ca bază militară pentru trupele ruse, a declarat Dmytro Orlov, primarul în exil al orașului Enerhodar, care găzduiește acest complex gigantic.

Centrala de la Zaporojie. Foto: Profimedia

Armata rusă a ocupat centrala nucleară de la Zaporojie, din sudul Ucrainei pe 4 martie 2022, la opt zile după începerea invaziei sale în țara vecină.

În acest an de ocupație, au transformat cea mai mare centrală nucleară din Europa într-o bază militară”, a declarat primarul orașului, Dmytro Orlov, în vârstă de 37 de ani, Agenției France-Presse (AFP), potrivit căruia „rușii știu că armata ucraineană nu va trage” pentru a evita un incident. Rușii folosesc centrala ca „scut nuclear pentru a plasa echipamente militare, muniții și personal” , subliniază el.

Potrivit informațiilor sale, cel puțin 1.000 de soldați ruși se află în prezent pe locul fabricii și în Enerhodar. „Majoritatea trupelor de ocupație au sediul la uzină, pentru că se simt în siguranță acolo ”, susține primarul. Numărul de angajați ai centralei a scăzut, de asemenea, de la 11.000 înainte de invazie la 6.500 în prezent, a declarat pentru AFP operatorul nuclear ucrainean Energoatom. Mii de profesioniști au plecat în teritoriile controlate de Kiev și, dintre cei rămași, în jur de 2.600 au fost de acord să „colaboreze cu agresorul rus”, potrivit Energoatom.

Există o adevărată problemă de personal care are impact asupra securității” , adaugă domnul Orlov, potrivit căruia angajații sunt sub „presiuni” din partea rușilor și obligați să lucreze în număr redus și fără concediu.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…