Centrul antiterorist olandez avertizează că jihadiștii ar putea folosi copii pentru a comite atentate în Europa

Cel puțin 80 de copii olandezi se regăsesc în rândurile grupării Statul Islamic (SI) în Siria și Irak, unde sunt 'îndoctrinați și antrenați militar' de către această grupare jihadistă, astfel că la întoarcerea lor în Europa ei ar putea reprezenta o amenințare teroristă, avertizează într-un raport publicat joi Centrul olandez de coordonare pentru combaterea terorismului (NCTV), citat de agenția EFE.

Această instituție menționează în document că, pe de o parte, copiii continuă să fie victime ale islamiștilor radicali, dar pe de altă parte ei pot fi folosiți de către aceștia pentru comiterea de atentate.

De altfel, NCTV atrage atenția că Statul Islamic deja folosește copii pentru atacuri teroriste în Siria și Irak, întrucât copiii sunt mai ușor de infiltrat în comunități, având în vedere că în general oamenii consideră copiii ca fiind 'mai puțin periculoși' și lor li se acordă mai puțină atenție la controale.

'Statul Islamic consideră minorii ca fiind esențiali pentru supraviețuirea 'Califatului' și există dovezi conform cărora copii cu vârste tot mai fragede participă activ la acțiuni violente', se mai arată în raport.

NCTV mai atrage atenția asupra faptului că, pe măsură ce jihadiștii pierd teritorii în Siria și Irak, tot mai multe familii cu copii revin în țările lor din Europa, iar numărul acestor întoarceri va crește în lunile următoare.

'Acești copii sunt îndoctrinați de către extremiști încă de mici, astfel că nu mai este nevoie să fie convertiți. Sunt învățați de mici că orice persoană care nu le acceptă interpretarea islamului trebuie să moară', mai subliniază centrul antiterorist olandez, care menționează de asemenea că toți copiii reveniți în Olanda din zonele de risc vor fi supuși unor teste ADN pentru a li se confirma identitatea.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Surse din Poliție: Șefii se tem că au fost înregistrați de clan în biserică / Percheziții cu cântec

2 Țiitoare de lider PNL angajată la stat

3 Cică ele ar adevăratul motiv al intrării lui Băse în cursa pentru Primăria Capitalei

4 Prima bombă de campanie! Șarlatania din trecutul deputatului USR Stelian Ion: handicap inventat pentru locuinț…

5 Întâlniri de taină în biserică între şefii Poliţiei şi membri ai clanului Duduianu, în miez de noapte