CEPA: Ucraina se pregătește de luptă/Teama că tancurile s-ar putea bloca în noroi l-ar fi obligat pe Putin să amâne invazia

CEPA: Ucraina se pregătește de luptă/Teama că tancurile s-ar putea bloca în noroi l-ar fi obligat pe Putin să amâne invazia

Teama că tancurile s-ar putea bloca în noroi l-ar fi obligat pe liderul rus, Vladimir Putin, să amâne invazia în Ucraina, cred oficialii americani, potrivit Daily Mail . Informația vine într-un context marcat de eforturi diplomatice intense pentru de-escaladare și evitarea unui conflict armat, cu discuții între Washington și Moscova care au început luni și continuă până la sfârșitul săptămânii.

Cât de tensionată este atmosfera dincolo de granița amenințată de concentrarea militară rusă concretizată în amplasarea a peste 100.000 de militari și echipament greu, reiese și dintr-o „fotografie” la zi făcută de CEPA în Ucraina.

Redăm, mai jos, materialul semnat dejurnalistaOlga Tokariuk.


<< Când familiile ucrainene s-au adunat de Crăciun și deAnul Nou, cea mai mare dorință pentru 2022 a fost pacea. S-au ridicatpahare în aerși s-au rostit rugăciuni pentru soldații din prima linie care apără țara de agresiunea rusă, riscându-și și sacrificându-și viața.

În spatele zâmbetelor, a existat un sentiment de îngrijorare și incertitudine cu privire la ceea ce va aduce noul an pentru acești soldați și pentru Ucraina în ansamblu. Ianuarie începe cu 100.000 de soldați ruși adunați aproape de granițele Ucrainei. Retorica beligerantă a Kremlinuluine dă de înțelescă estepregătit de o nouă invaziedacă NATO refuză să-și reducă prezența în Ucraina și-nEuropa Centrală și de Est, cerințe care, dacăvorîndeplinite,vorechivala cu cea mai mare reordonare a arhitecturiieuropenede securitate din acest secol.

Negocierile dintre SUA, NATO și Rusia au loc săptămâna aceasta. Cu o zi înainte de începerea lor, sute de oameni au protestat la Kiev, pe 9 ianuarie, îndemnând Occidentul să „spună nu lui Putin”. Ucrainenii au puțină încredere că se poate obține vreun progres la aceste discuții. Dar sunt siguri de două lucruri: în primul rând, că nu-și pot permite să renunțe la aspirațiile lorde aderare laUE și NATO și, în al doilea rând, că trebuie să fie pregătițide o luptă cu Rusia.

Acceptarea condițiilor Rusiei ar însemna sfârșitul existenței Ucrainei ca stat suveran. Evenimentele actuale din Kazahstan și, mai devreme, din Belarusneoferă o imagine a ceea ce s-ar fi putut întâmpla cu Ucraina dacă revoluția Euromaidan din 2014 ar fi eșuat și președintele pro-Kremlin Viktor Ianukovici ar fi rămas la putere, aducând Ucraina înalianțe economico-militare conduse de Rusia.Bielorușiiși kazahii care s-au opus acestei degradări a suveranității au fost zdrobiți cu sprijinul rusescfățișsau ascuns.Este firesc să se pună o întrebare, și anume dacă Belarusul sau Kazahstanul vor mai putea să-și păstreze independența.

În 2014, Rusia a răspuns la victoria Ucrainei prin anexarea Crimeei și războiul din Donbas, care a ucis peste 14.000 de oameni. În ciuda acestui fapt, Ucraina și-a consolidat încet, dar constant instituțiile, a inițiat reforme, a luptat împotriva corupției și s-a apropiat de UE. Măsura în care s-a schimbat țara din 2014 nu este întotdeauna pe deplin înțeleasă în străinătate, dar pentru cei care locuiesc în Ucrainase vede limpede.

Ucraina s-a impus ferm ca o democrație, cu alegeri în mare parte libere și corecte,fiindsupravegheate deOSCE, ai cărei observatori sunt interzișiînRusia. Scena politică este vibrantă și există o societate civilă solidă. Nu există un centru unic de luare a deciziilor, în ciuda majorității parlamentare a președintelui Volodimir Zelenski. Acest lucru duce uneori la lupte politice interne, darține la distanță și riscul de autoritarism.

A existat o schimbare fundamentală și în mentalitate. Sondajele arată că ucrainenii sunttotmai convinși de beneficiile aderării la UE și NATO. În decembrie 2021, 67% au vrut să adere la UE, iar 59% au susținut aderarea Ucrainei la NATO ca un factor de descurajareîn fața agresiunii ruse. Cifrele sunt cu atât mai izbitoare cu cât ucrainenii considerau până de curând Rusia cafiind unprieten politic și cultural. Acum, integrarea euroatlantică nu este o chestiune de alegere pentru Ucraina,ci unade supraviețuire. Ucrainenii sunt ferm convinși că viitorul lor estecaparte a lumii occidentale, nu a lumii rusești.

Vladimir Putin realizează că nu există niciun politician ucrainean cu putere și popularitate semnificative care ar fi de acord cu cererile sale. Astfel, el speră să decidă viitorul Ucrainei împreună cu alte mari puteri, precum SUA,pestecapetelepoliticienilor aleși ai țării. Scopul său este de-ale refuza ucrainenilordreptul de-a alegeși de a-și convinge interlocutorii occidentali că suveranitatea Ucrainei poate fi ignorată. Visează la o lumeapusă, una în care marile puteri desenaulinii roșii pe hărți, marcându-și sferele de influență, așa cums-a întâmplatla Yalta în 1945.

Ucrainenii sunt conștienți de acest lucru și, totuși, Ucraina nu este prezentă la negocierile din această săptămână între Rusia, SUA și NATO. Se va alătura discuțiilor la nivelul OSCE abia pe 13 ianuarie șivapurtadiscuții separate cu NATO.

FricaUcrainei că destinul său ar putea fi decis în absența ei, în ciuda declarațiilor liniștitoare ale aliaților, este palpabilă. Și există într-un fel și conștientizareafaptului că nimeni nu-i va sări în ajutor, ucrainenii vor trebui să lupte singuri.

O nouă lege privind apărarea teritorială a intrat în vigoare la 1 ianuarie. Aceasta impune crearea de unități locale de voluntari, cu scopul în mare parte nedeclarat de-a organiza rezistența în spatele liniilor rusești în cazul în care Kremlinul ar încerca să pună mâna peo bucată mai mare deteritoriu ucrainean. Numărul lor total va fi de până la 90.000, în plus față de cei 250.000 demembri dintrupeleregulate aleforțelor armate ucrainene.

Am vorbit cu comandantul uneia dintre unitățile de apărare teritorială aleKievului, căpitanulIuriKostenko, când am participat la exercițiilemilitareorganizatela sfârșitul lunii decembrie. Mi-a spus că a existat o creștere uriașă a cererilor voluntariatînunitățilede apărare teritorială de când au apărut știrile despre cea mai recentă consolidare a Rusiei la granițele Ucrainei.

„Cei mai buni și mai străluciți oameni, majoritatea cu o diplomă universitară,ne contactează”, a spus el. „Mulți voluntari sunt femei,printre care șivârstnice: dar limita de vârstă pentru apărare teritorială,în privințarecrutării,este de 60 de ani. Le spunem despre alte oportunități deînrolare.”

Participanții la exercițiile unității proveneau din toate păturile sociale. Băieți foarte tineri,liceeni la debutulagresiuniiruseîmpotriva Ucrainei în 2014 și care au crescut într-oțarăaflatăîn război și sunt acum gata să o apere. Am întâlnit o mamăatrei copii, angajată a unei companii internaționale, care a spus că ar prefera să lucreze în grădină decât să poarte o armă, dar că amenințările rusești anterioare din primăvara anului trecut au determinat-o, împreună cu soțul și cu fiul, să se înscrieîntr-o unitate teritorială. Am întâlnit un fost ofițer militar ucrainean decorat, cu experiență în diferite misiuni internaționale, care acum învață forțele de apărare teritorială cum să-și protejeze orașele și satele în cazul unei invazii rusești.

„Rușii vorforța atât cât le vom permite.Prin urmare, scopul nostru,ca unități deapărare teritorială, este să-i facem să se gândească de două ori înainte de-a trece la fapte”, mi-a spus căpitanul Kostenko. „Rusiapoate căaresuficiente forțe pentru a captura teritoriul Ucrainei, dar cu siguranță nu va putea să-l țină.”

Acum există în Ucraina un sentiment de hotărâre cu un oarecare fatalism adăugat. Războiul cu Rusia continuă de opt ani, în timp ce potențialiiprieteni europeni au rostit cuvinte calde,darpreapuțin ajutor. Ucrainenii cunosc Rusia lui Putin mai bine decât oricine și nu-șifac iluziiprivindplanurile Kremlinului.Însă se temde trădarea occidentală,de faptulcă, în absența lor, se va încheia un acord pentru a închide ușa aderării la UE și NATO și a-iaruncaîntr-o cușcă a Moscovei.

Ucrainenii știu din experiență că liniștirea nu funcționează și că singura politică posibilă este una de descurajare. Ei speră că și Occidentul a învățat în sfârșit aceastălecție, dar sunt departe dea băga mâna în foc pentru asta. >>

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 BRRR! / „Dacă va atinge țărmul, va fi o situație conform articolului 5”

2 Totul se petrece în sectorul românesc al Mării Negre / Priviți, americanii și NATO stau cu ochii pe ruși ca pe butelie

3 „Câinele turbat” despre Armata Rusiei: „Stupidă din punct de vedere operațional” și „incompetentă tactic”.

4 Noi detalii despre românca ucisă de rechin în Egipt

5 VIDEO Priviți, „dihăniile HIMARS” au început să facă diferența pe câmpul de luptă în favoarea Ucrainei