Cercetătorii au demonstrat modul în care inteligenţa artificială poate fi utilizată pentru a redacta ştiri false convingătoare

Cercetătorii au demonstrat modul în care inteligenţa artificială poate fi utilizată pentru a redacta ştiri false convingătoare

Cercetătorii au demonstrat modul în care inteligenţa artificială (AI) poate fi utilizată pentru redactarea ştirilor false cu o contribuţie minimă a oamenilor, relatează vineri Press Association.

Organizaţia OpenAI, printre ai cărei susţinători se numără Elon Musk şi Microsoft, a decis să nu publice în întregime codul de sistem, cunoscut drept GPT-2, din cauza îngrijorărilor legate de modul în care acesta ar putea fi utilizat în mod abuziv pentru producţia pe scară largă a ştirilor false convingătoare. În schimb, OpenAI a dat publicităţii o versiune restrânsă.

Echipa care lucrează la acest proiect a dezvoltat o modalitate prin care AI poate continua să redacteze în mod independent articole utilizând un set de date cuprinzând opt milioane de pagini web plecând de la doar câteva linii de text scrise de om.

Au fost utilizate în mod specific date obţinute prin accesarea unor link-uri cu trimitere externă de pe site-ul social de agregare de ştiri Reddit, cu cel puţin trei voturi - un indicator al calităţii şi importanţei.

Câteva exemple publicate de oamenii de ştiinţă demonstrează modul în care afirmaţiile false, precum cea potrivit căreia reciclarea este nocivă pentru planetă, sunt redactate de AI pe un ton autentic.

Acest tip de tehnologie AI prezintă beneficii, însă poate fi totodată utilizată în scopuri maliţioase, atrage atenţia OpenAI.

''Aceste concluzii, coroborate cu rezultate anterioare cu privire la imagistica sintetică, audio şi video, implică faptul că tehnologiile reduc costurile generării de conţinut fals şi a campaniilor de dezinformare'', a explicat organizaţia non-profit.

''Aşa cum fenomenul 'deep fake' necesită mai mult scepticism în privinţa imaginilor, publicul larg va trebui să devină mai sceptic în privinţa textului găsit online'', a notat OpenAI.

Cercetătorii au atras atenţia că dezvoltarea sistemelor AI poate conduce atât la crearea de ştiri înşelătoare, cât şi la asumarea altor identităţi în mediul online, la publicarea unor mesaje automate abuzive sau false în media de socializare, dar şi la crearea automată de conţinut spam sau a mesajelor tip phishing.

Grupul a notat că sunt necesare cercetări suplimentare pentru conceperea unor ''contramăsuri tehnice şi non-tehnice mai bune'' împotriva ''capabilităţilor ce nu pot fi încă anticipate ale acestor actori'' şi a îndemnat totodată guvernele să monitorizeze impactul unor astfel de tehnologii.AGERPRES


populare
astăzi

1 ALERTĂ Noul președinte ANAF va fi Adrian Nicuşor Nica

2 VIDEO Șoferul unui SUV Mercedes lovit de un Logan a murit după ce a fost aruncat prin trapă și prins sub mașina răsturnată

3 Un judecător CSM cu venituri de aproape 10.000 euro lunar e revoltat! / Fraților, în ce țară am ajuns să trăim?

4 Actrița Manuela Hărăbor anunță că a fost scoasă de Pro TV dintr-un serial din motive politice

5 VIDEO Priviți, șeful Eximbank filmat în cluburi din Saint-Tropez, în timpul scandalului despre sediul de stat închiriat de la un privat cu preț dublu