Cererea pentru credite imobiliare va scădea în trimestrul 3, cea pentru credite de consum va creşte (sondaj BNR)

Cererea pentru credite imobiliare va scădea în trimestrul 3, cea pentru credite de consum va creşte (sondaj BNR)

Instituţiile de creditare estimează o diminuare a cererii pentru creditele imobiliare în trimestrul al treilea din 2020 (procent net de 46%), în timp ce în cazul creditelor de consum o pondere substanţială a băncilor (procent net de peste 50%) estimează creşterea cererii, reiese din sondajul din august efectuat de Banca Naţională a României.

Băncile autohtone au raportat într-o proporţie ridicată scăderi atât pentru împrumuturile destinate achiziţiei de locuinţe sau terenuri (procent net de peste 65%), cât şi pentru creditele de consum (procent net de peste 94%), în trimestrul al doilea.

Instituţiile de credite estimează totodată, pentru următorul trimestru, menţinerea relativ constantă a standardelor de creditare pentru împrumuturile destinate populaţiei pentru achiziţia de locuinţe şi terenuri. În cazul creditelor de consum, aproximativ jumătate dintre bănci se aşteaptă la păstrarea nemodificată a standardelor, 21% prognozează creşterea într-o oarecare măsură a restrictivităţii, iar 17% mizează pe relaxarea acestora.

Conform sondajului, cel de-al doilea trimestru al anului 2020 a marcat o înăsprire a standardelor de creditare pentru ambele categorii de credite destinate populaţiei (94,4% procent net din bănci în cazul creditelor de consum, respectiv 65,5% procent net din bănci pentru creditele imobiliare).

Termenii creditării care au contribuit la înăsprirea standardelor de creditare au fost spread-ul ratei medii de dobândă la credite faţă de IRCC/ROBOR (procent net de 6,2%), ponderea maximă a creditului în valoarea garanţiei imobiliare (procent net de 21%) şi ponderea maximă a serviciului datoriei lunare în venitul lunar (procent net de 10,3%), în timp ce costurile creditării altele decât dobânzile au înregistrat o relaxare într-o anumită măsură (procent net de 12,2%).

O pondere importantă a băncilor a semnalat şi scăderea într-o anumită măsură a preţurilor proprietăţilor rezidenţiale în T2 2020 (71,5% procent net), iar pentru T3 2020, instituţiile de credit estimează într-o proporţie ridicată (52%) că preţurile locuinţelor vor continua să scadă, 36% consideră că vor rămâne relativ constante, iar 12% dintre bănci anticipează majorarea într-o oarecare măsură a acestora.

Sondajul este efectuat trimestrial de BNR în lunile ianuarie, aprilie, iulie şi octombrie. Are la bază un chestionar (publicat în cadrul analizei din mai 2008) care este transmis primelor 10 bănci alese după cota de piaţă aferentă creditării companiilor şi populaţiei. Aceste instituţii deţin aproximativ 80 la sută din creditarea acestor sectoare. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…