CETA: Premierul Justin Trudeau nu va merge la summitul UE-Canada, în lipsa unui acord între belgieni

CETA: Premierul Justin Trudeau nu va merge la summitul UE-Canada, în lipsa unui acord între belgieni

Premierul canadian, Justin Trudeau, și-a amânat vizita prevăzută joi la Bruxelles pentru semnarea tratatului de liber schimb dintre Uniunea Europeană și Canada (CETA), blocat de incapacitatea diferitelor părți belgiene să se pună de acord asupra unei poziții comune, a anunțat biroul acestuia, relatează AFP.

"Ministrul comerțului (al Canadei, Chrystia Freeland) a confirmat că delegația canadiană nu va merge" la summitul Canada-UE pentru semnarea oficială a tratatului CETA, a informat miercuri seară un purtător de cuvânt al premierului canadian, Cameron Ahmad.

Biroul lui Justin Trudeau a confirmat ulterior că prim-ministrul va rămâne în final la Ottawa joi pentru o serie de "întâlniri private".

"Canada rămâne dispusă să semneze acest acord important atunci când Europa va fi pregătită", a declarat la rândul ei Chrystia Freeland, citată de purtătorul său de cuvânt.

De mai multe zile, guvernul federal belgian încearcă fără succes să convingă regiunea francofonă Valonia, regiunea Capitalei Bruxelles și Comunitatea franceză să revină asupra vetoului lor, care blochează semnarea CETA de către Belgia și, în consecință, de către întreaga Uniune Europeană.

O nouă reuniune de concertare între diferitele părți belgiene nu a permis miercuri ieșirea din impas.

Înaintea acestui eșec, purtătorul de cuvânt al lui Justin Trudeau a avertizat că prim-ministrul canadian nu va efectua deplasarea la Bruxelles "dacă nu există un acord".

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...