Cetățenii Republicii Moldova își aleg președintele, într-un scrutin al cărui rezultat depinde de rata de participare la urne

Cetățenii Republicii Moldova își aleg președintele, într-un scrutin al cărui rezultat depinde de rata de participare la urne

Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Cetățenii cu drept de vot din Republica Moldova sunt chemați duminică la urne pentru al doilea tur al alegerilor prezidențiale, după o campanie electorală dură, cu acuzații personale acide, între Igor Dodon, candidatul prorus al Partidului Socialiștilor (PSRM), considerat favorit în sondaje, și Maia Sandu, candidata proeuropeană a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), care pornește cu șansa a doua, dar a cărei posibilă victorie depinde, potrivit analiștilor, de o prezență ridicată la vot.

Igor Dodon a câștigat primul tur de scrutin al alegerilor , desfășurat la 30 octombrie, cu 47,98% din sufragii (680.550 de voturi), sub pragul de 50% necesar pentru a fi declarat învingător în primul tur.
Maia Sandu s-a plasat pe poziția a doua , cu 38,71% din sufragii (549.152 de voturi). Prezența la urne a fost de 50,95%. Este pentru prima dată după anul 2000 când cetățenii își aleg prin vot direct președintele, acesta fiind până acum votat de parlament.

Cei doi contracandidați au participat joi seară la două dezbateri electorale televizate, în care s-au acuzat din nou reciproc de legături cu oligarhia și de eșecul guvernărilor din ultimii ani, dar au încercat în același timp să transmită mesaje de unitate către un electorat care așteaptă de la viitorul președinte să întărească o societate polarizată și să aducă o schimbare reală, într-o țară în care populația și-a pierdut încrederea în clasa politică, după scandalurile de corupție care au culminat cu furtul unui miliard de dolari din bănci.

Dezvăluirea în 2015 a dispariției miliardului de dolari din trei bănci a dus la proteste de stradă, iar Fondul Monetar Internațional (FMI) și Uniunea Europeană (UE) au oprit atunci ajutorul pentru Republica Moldova, o țară cu 3,5 milioane de locuitori. Luni, FMI a aprobat totuși programul cu Republica Moldova pe o perioadă de trei ani. Acordul cu FMI prevede accesul la circa 182,7 milioane dolari.

Candidatul prorus Igor Dodon a spus că pledează pentru relații bune cu vecinii Republicii Moldova, România și Ucraina, dar și pentru continuarea 'relațiilor bune de parteneriat' cu Uniunea Europeană, precizând că regimul liberalizat de vize va rămâne în vigoare și că președintele țării nu poate denunța Acordul de Asociere cu blocul comunitar. El a declarat totuși că, dacă va ajunge președinte, va efectua prima vizită la Moscova, apoi la Bruxelles și ulterior la București.

La rândul său, candidata proeuropeană Maia Sandu s-a exprimat pentru relații cât mai strânse cu Uniunea Europeană și pentru continuarea Acordului de Asociere și a spus că "Republica Moldova are nevoie de relații bune cu vecinii, și cu România, și cu Ucraina". Potrivit ei, România poate sprijini energetic Republica Moldova, dar și în ceea ce privește combaterea corupției și dezvoltarea infrastructurii. Maia Sandu a mai afirmat că cea mai mare problemă a Republicii Moldova este corupția și că va face din lupta împotriva acestui flagel o prioritate în cazul în care va ajunge președinte.

"Campania electorală este specifică pentru toate alegerile la noi: un candidat îl învinuiește permanent pe celălalt. Părerea mea este că nu ar trebui să se învinuiască. Ar trebui ca fiecare candidat să își expună părerea despre ce o să facă mai departe. Astfel poți să îl pui la punct pe concurent — cu viziunile tale despre viitor", a declarat vineri, pentru AGERPRES, Leonid, un bărbat în jurul a 60 de ani.

"La noi, societatea este polarizată. Ar fi bine ca după alegeri să fie un președinte care să consolideze societatea. Asta aștept", a mai spus bărbatul, precizând că va merge duminică la vot.

Numeroși alegători așteaptă o schimbare față de politica din ultimii ani, iar cei care se află în străinătate speră că se vor putea întoarce în țară.

"Am așteptări mari, ca orice tânăr din Republica Moldova. Din păcate, nu mai locuiesc în Republica Moldova de 5-6 ani. Acum am venit în vizită. Am venit să îmi văd părinții și să votez", a spus, pentru AGERPRES, și Cristina, precizând că va vota pentru Maia Sandu. "Sper din tot sufletul să fie o schimbare. Vrem și noi să ne întoarcem acasă, în patrie", a mai declarat ea.

Analizând campania electorală pentru turul al doilea, analistul Vlad Țurcanu a declarat, pentru AGERPRES, că cei doi contracandidați și-au schimbat ușor abordările, și în special Igor Dodon.

"Igor Dodon a încercat să transmită mesaje mai îngrijite, mai puțin tăioase, în sensul rău al cuvântului. Ne amintim că a început această campanie prin a-i viza pe jandarmii români, pentru ca după aceea să își nuanțeze pozițiile, spunând de exemplu că, în calitate de președinte, nu va putea și nu ar avea de gând să denunțe Acordul de Asociere", a spus el.

"A transmis chiar mesaje de prietenie către Uniunea Europeană, rămânând în esența sa un candidat prorus, cu dispreț pentru cetățenii care au o altă opinie și cu foarte multă agresivitate la adresa Maiei Sandu. L-am văzut Igor Dodon încercând să pară puțin altfel decât este și decât îl știm noi", a adăugat Țurcanu.

În ceea ce o privește pe Maia Sandu, analistul consideră că "s-au văzut slăbiciunile acesteia", dar nu cauzate de "caracterul său foarte decis de a se implica și de a pune ordine măcar în zonele în care se poate în Republica Moldova", ci mai ales de lipsa sa de vizibilitate, "întrucât reprezintă un partid recent înființat".

El a mai explicat că, pentru a spera la o victorie, Maia Sandu are nevoie de o prezență mai mare la vot.

"Prezența la vot în număr mai mare decât s-a întâmplat în primul tur este esențială pentru rezultatul acestor alegeri. Depinde cum se va mobiliza diaspora, care nu este însă de natură să încline balanța. Nu este covârșitoare în această ecuație. E important ca în Republica Moldova să vină mai multă lume la vot, pentru ca să se subțieze acea diferență confortabilă de aproximativ 130.000 de voturi pe care a înregistrat-o Igor Dodon în primul tur", a declarat Țurcanu, precizând că "dacă nu se ajunge la aproximativ 57-58% prezență la vot, Maia Sandu nu are nicio șansă în fața lui Igor Dodon".

De altfel, Maia Sandu, care se prezintă drept candidatul forțelor antioligarhice din Republica Moldova, a făcut în aceste zile un apel la o mobilizare generală la vot, în special în rândul electoratului tânăr.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 Lucruri pe care nimeni nu le spune la televizor și nu numai...