Președintele rus Vladimir Putin ar putea declara, în mod oficial, război Ucrainei în 9 mai, o mișcare care ar permite mobilizarea completă a forțelor de rezervă ale Rusiei, în condițiile în care eforturile pentru invadarea Ucrainei continuă să se clatine, consideră oficiali americani și occidentali, citați de CNN .

Data de 9 mai, cunoscută ca „Ziua Victoriei” în Rusia, comemorează înfrângerea naziștilor în 1945. Oficialii occidentali au crezut mult timp că Putin va profita de semnificația simbolică și de valoarea propagandistică a acestei zile pentru a anunța fie o realizare militară în Ucraina, fie o escaladare majoră a ostilităților – sau ambele.

Oficialii au început să se concentreze asupra unui scenariu, și anume că Putin declară oficial război Ucrainei pe 9 mai. Până în prezent, Putin a insistat să se refere la conflictul brutal care a intrat în a treia luna ca la o „operațiune militară specială”, interzicând efectiv în Rusia cuvinte precum „invazie” și „război”.

„Cred că va încerca să treacă peste «operațiunea specială»”, a declarat săptămâna trecută ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, la postul de radio LBC. „El a pregătit terenul pentru a putea spune «uite, acesta este acum un război împotriva naziștilor, iar ceea ce am nevoie sunt mai mulți oameni. Am nevoie de mai multă carne de tun rusească»”, a spus Wallace.

De-a lungul conflictului, Putin și-a denumit continuu invazia Ucrainei – o țară cu un președinte evreu – drept o campanie de presupusă „denazificare”, o descriere respinsă atât de istorici, cât și de observatori politici.

Ben Wallace a adăugat că el „nu ar fi surprins” și că nu deține „nicio informație în acest sens, că probabil va declara în această zi de 1 Mai (data interviului – n.r.) că «acum suntem în război cu naziștii lumii și trebuie să mobilizăm în masă poporul rus»”.

O declarație oficială de război pe 9 mai ar putea crește sprijinul public pentru invazie, notează CNN. De asemenea, în conformitate cu legislația rusă, i-ar permite lui Putin să mobilizeze forțele de rezervă și să recruteze noi recruți, despre care oficialii spun că Rusia are nevoie disperată pe fondul unui deficit tot mai mare de forță de muncă. Oficialii occidentali și ucraineni au estimat că cel puțin 10.000 de soldați ruși au fost uciși în război de când Rusia a invadat în urmă cu puțin peste două luni.

O ofensivă rusească „anemică”

În urma unei serii de eșecuri militare și logistice, Moscova și-a concentrat eforturile asupra regiunii Donbas din estul Ucrainei, care se află în prima linie a conflictului ruso-ucrainean încă din 2014.

Însă, un oficial american citat de CNN a descris luni efortul de război al Rusiei din această zonă ca fiind „anemic”.

„Ei se vor deplasa și apoi își vor declara victoria, apoi își vor retrage trupele, doar pentru a-i lăsa pe ucraineni să o ia înapoi”, a declarat oficialul reporterilor, în cadrul unui briefing la Pentagon.

Sursa citată a precizat că problemele care au afectat armata rusă de la atacul lor inițial nu au fost rezolvate.

„Încă suferă de o comandă și un control slab, de un moral scăzut în multe unități, de o logistică mai puțin ideală”, a spus oficialul.

De asemenea, forțele rusești au dorit să evite riscurile care ar putea duce la pierderi suplimentare în forțele lor deja epuizate, a mai afirmat sursa citată de CNN, descriind războiul terestru din zonă drept „foarte precaut, foarte călduț”.

Între timp, oficialul susține că forțele ucrainene fac progrese semnificative pentru a-i împinge pe ruși înapoi în jurul orașului Harkov, în extremitatea nord-vestică a regiunii Donbas.

„(Este – n.r.) Un efort incredibil acolo care, din nou, nu a primit prea multă atenție, dar este doar o altă piesă a rezistenței ucrainene rigide pe care continuă să o demonstreze”, a mai adăugat oficialul american.

Posibile scenarii și opțiuni pentru Putin pe data de 9 mai

Cu mai puțin de o săptămână înainte de „Ziua Victoriei” de pe 9 mai, Moscova ar putea să privească și către alte regiuni în afară de Donbas.

Printre alte opțiuni se numără anexarea teritoriilor separatiste Luhansk și Donețk din estul Ucrainei, să facă un efort major pentru cucerirea Odesei sau să declare controlul deplin asupra orașului-port Mariupol.

Statele Unite au informații „foarte credibile” potrivit cărora Rusia va încerca să anexeze Luhansk și Donețk „undeva la mijlocul lunii mai”, a declarat luni ambasadorul american la OSCE, Michael Carpenter. Există, de asemenea, indicii că Rusia ar putea plănui să declare și să anexeze o „republică populară” în orașul Herson din sud-estul țării.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a declarat luni că există „motive întemeiate pentru a crede că rușii vor face tot ce pot pentru a folosi” ziua de 9 mai în scopuri propagandistice.

„Am văzut că rușii și-au dublat cu adevărat eforturile de propagandă, probabil, aproape sigur, ca mijloc de a distrage atenția de la eșecurile lor tactice și strategice pe câmpul de luptă din Ucraina”, a declarat Price în cadrul unui briefing al Departamentului de Stat.

Price a adăugat că „ar fi o mare ironie dacă Moscova ar folosi ocazia «Zilei Victoriei» pentru a declara război, ceea ce în sine le-ar permite să crească numărul de recruți într-un mod în care nu îl pot face acum, într-un mod care ar echivala cu a dezvălui lumii că efortul lor de război eșuează, că se clatină în campania lor militară și în obiectivele lor militare”.

„Sunt destul de încrezător că vom auzi mai multe de la Moscova în perioada premergătoare datei de 9 mai”, a adăugat Price.

„Sunt destul de încrezător că veți auzi mai multe de la Statele Unite, de la partenerii noștri, inclusiv de la partenerii noștri din NATO, în perioada premergătoare datei de 9 mai, de asemenea”, a asigurat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA.

Sursa foto: Kremlin.ru