Chiar așa, de ce nu-l poate opri nimeni pe „Superman”?

Chiar așa, de ce nu-l poate opri nimeni pe „Superman”?

Wow! Florin Cîțu își bate joc de o țară întreagă big time și nu-l oprește nimeni. Cum a ajuns totuși un personaj ridicol, detestat până și de liberalii din ”echipa câștigătoare”, să supraviețuiască în poziția de premier interimar ca un adevărat Superman timp de o lună jumate și să saboteze orice încercare de a face un guvern? De ce președintele Klaus Iohannis și propriul său partid nu-i pot face nimic?, scrie jurnalistul Dan Tăpălagă pe G4Media.ro .

Este Cîțu vreun geniu politic, mare combinator, atât de abil încât joacă tot statul român pe degete? Sau ceilalți sunt atât de limitați și de slabi încât se împiedică azi de un politician mărunt și meschin făcut peste noapte mare lider de partid tot de ei?

De o lună jumate Cîțu aruncă în aer orice încercare de formare a unui nou guvern, punând condiții imposibil de acceptat de posibilii parteneri de coaliție. Fie vrea ca tot el să conducă guvernul din poziția de premier, fie dorește poziția de vicepremier și ministru de finanțe într-un eventual cabinet condus de PSD.

Prin atitudinea sa de sabotor perseverent, Cîțu a prelungit criza politică peste orice limită, dar a reușit să se mențină în funcția de premier interimar. Cum s-a ajuns în acest punct mort?

În primul rând, liberalii din ”echipa câștigătoare” n-au curaj să-i spună, stop, ajunge, deoarece ar însemna să admită că au făcut o greșeală gravă cu alegerea lui Cîțu în funcția de președinte PNL la congresul din 25 septembrie. Echipa câștigătoare, formată din cei patru prim-vicepreședinți liberali, Rareș Bogdan, Lucian Bode, Gheorghe Flutur și Iulian Dumitrescu, nu-l poate lăsa din brațe pe Cîțu deoarece l-ar pune în poziție de offside pe Klaus Iohannis.

Până și ei s-au săturat de Cîțu, dar nu par încă deciși să intre în luptă deschisă cu liderul lor, foarte probabil deoarece n-au primit undă verde de la Cotroceni. Mai au însă foarte puțin timp să acționeze, înainte de a se alege praful de PNL, deja prăbușit în sondaje sub cota de avarie.

Nici șeful statului nu se poate delimita de liderul PNL pe care el l-a girat și l-a instalat în fruntea PNL acum două luni. Klaus Iohannis pare mult prea orgolios să admită vreodată că a făcut o nouă alegere catastrofală, după Alina Gorghiu și Cristian Bușoi, pe care i-a susținut la șefia partidului sau filialei București. Lui i se datorează întreaga criză politică, pornită din neant, dintr-o ambiție stupidă: a pierdut aproape totul la capătul unui lung șir de erori.

Pe de altă parte, Klaus Iohannis le-a transmis liberalilor să vină la Cotroceni cu o propunere agreată cu PSD, pentru a nu risca un nou eșec. În consecință, Florin Cîțu a făcut totul ca să dinamiteze orice posibilă înțelegere, a tras de timp și câștigat exact asta, timp, cu speranța neaoșă că timpul le rezolvă pe toate.

Apoi, foarte probabil că liderul PNL se folosește încă de puterea sa de premier fie și interimar pentru a înăbuși eventuale voci critice din partid, cu instrumentul atât de eficient utilizat de toți premierii: banii de la buget.

Această situație în care o țară întreagă este ținută în loc în plină criză sanitară de ambițiile ridicole ale unui muribund politic nu mai poate continua. Cineva trebuie să-l oprească pe Superman. E nevoie de puțină fermitate în PNL pentru a închide rapid acest capitol urât din istoria lor, altfel vor ajunge alături de PNȚCD, în cimitirul istoriei.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...