Chile: Doi tineri centrişti câştigă alegerile primare ale stângii şi dreptei, înainte de alegerile prezidenţiale

Chile: Doi tineri centrişti câştigă alegerile primare ale stângii şi dreptei, înainte de alegerile prezidenţiale

Gabriel Boric, tânăr deputat şi fost lider al studenţilor, şi Sebastian Sichel, un independent şi fost ministru, au câştigat duminică alegerile primare ale forţelor de stânga şi respectiv celor de dreapta, înaintea alegerilor prezidenţiale din Chile, informează luni AFP.

Gabriel Boric, reprezentantul partidului Convergenţa Socială, a câştigat cu 60,42% din voturi, învingându-l pe reprezentantul Partidului Comunist, Daniel Jadue (39,58%), care era dat drept favorit al acestei curse.

"Să nu vă fie teamă de tineret pentru a schimba ţara", a declarat, duminică, deputatul de 35 de ani, care a devenit astfel cel mai tânăr candidat pentru alegerile prezidenţiale din istoria Chile. "Chile a fost leagănul neoliberalismului, ea va fi şi mormântul său", a adăugat el în discursul său de oficializare a calităţii de candidat.

Primul tur al alegerilor prezidenţiale va avea loc la 21 noiembrie.

În tabăra dreptei, victoria lui Sebastian Sichel, cu 49,08%, este mai puţin surprinzătoare. Fost ministru al dezvoltării sociale în guvernul actualului preşedinte Sebastian Pinera, el s-a prezentat drept independent în faţa rivalilor săi, printre care fostul primar al cartierului luxos Las Condes, Joaquin Lavin (31,31%), membru al Uniunii Democrate Independente (UDI, ultraconservator).

Partidele tradiţionale precum Democraţia Creştină, Partidul Socialist sau Partidul pentru Democraţie au fost scoase din joc, după ce au pierdut susţinerea alegătorilor progresişti în urma mişcării sociale care zguduie Chile din 2019.

Marii perdanţi ai zilei sunt de asemenea institutele de sondare a opiniei publice, care au anticipat o victorie a candidatului de dreapta Lavin şi a comunistului Jadue.

Aceste alegeri primare s-au derulat într-un climat de fierbere politică după instalarea, pe 4 iulie, a Convenţiei Constituţionale, menită să redacteze o nouă Constituţie care să o înlocuiască pe actuala, elaborată în timpul dictaturii lui Augusto Pinochet (1973-1990). Alegătorii chilieni au susţinut candidaţii independenţi şi au respins partidele politice tradiţionale.

Gabriel Boric s-a făcut remarcat drept lider al manifestaţiilor studenţeşti care cereau din 2011 o educaţie gratuită şi de mai bună calitate. El este din 2014 deputat pentru regiunea Punta Arenas şi şi-a înaintat în martie candidatura pentru alegerile primare ale stângii.

Circa 14,6 milioane de alegători chilieni au fost chemaţi să aleagă candidaţii pentru prezidenţiale, al căror câştigător ar urma să înfrunte criza socială şi politică pe care o traversează în prezent Chile. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…