China a lansat prima navă operată de inteligenţă artificială, un transportator fără pilot capabil să lanseze zeci de drone FOTO, VIDEO

China a lansat prima navă operată de inteligenţă artificială, un transportator fără pilot capabil să lanseze zeci de drone FOTO, VIDEO

Nava autonomă, Zhu Hai Yun are aproximativ 88 de metri lungime, circa 14 m lăţime şi 6 m adâncime şi poate transporta zeci de drone aeriene, maritime şi subacvatice echipate cu diferite instrumente de observare, potrivit constructorului naval, CSSC Huangpu Wenchong Shipping Co, care deescrie nava ca fiind şi „prima navă mamă inteligentă fără pilot din lume”, conform Insider .

China a lansat primul transportator de drone fără echipaj din lume care foloseşte inteligenţa artificială pentru a naviga autonom, scrie Insider. Oficial, Beijingul a descris-o ca având ca scop cercetarea marină, dar unii experţi au spus că nava are potenţialul de a fi folosită ca navă militară. Nava Zhu Hai Yun are peste 88 de metri lungime, 13,7 metri lăţime şi 6 metri adâncime şi poate transporta zeci de drone aeriene, maritime şi subacvatice, cu diferite instrumente de observare. China a lansat prima navă din lume care foloseşte inteligenţa artificială. , Nava a fost descrisă ca fiind „prima navă inteligentă fără pilot din lume”.

„Beneficiul imediat pentru China este probabil colectarea de date”, a declarat expertul în strategii internaţionale Matthew Funaiole.

„Din punct de vedere pur ştiinţific, aşa cum spune China, am putea vedea drone chineze (atât de suprafaţă, cât şi submarine lansate de pe Zhu Hai Yun) care să contribuie la atenuarea efectelor dezastrelor climatice, la monitorizarea mediului etc.”.

Cu toate acestea, nava-mamă ar putea fi folosită şi de armata chineză pentru a aduna informaţii în Marea Chinei de Sud, asupra căreia mai multe ţări au făcut revendicări teritoriale concurente.

În ultimii ani, China şi-a manifestat intenţiile de suveranitate, din ce în ce mai categorice ,asupra mării şi şi-a consolidat prezenţa militară.

„Când avem de-a face cu China, rareori avem o perspectivă clară asupra intenţiilor sale, dar, aşa cum am văzut legat de acţiunile sale în Marea Chinei de Sud, acţiunile ştiinţifice pot fi un precursor sau pot sprijini în alt mod obiectivele militare”, a precizat Funaiole.

Tehnologia, în special sistemele de colectare a informaţiilor, au adesea aplicaţii cu dublă utilizare. Datele culese de China din sisteme autonome ar putea ajuta la supraveghere, conştientizarea domeniului, să ajute submarinele PLA [Armata de Eliberare a Poporului] să navigheze, să îmbunătăţească capacităţile ASW [războiului antisubmarin] ale Chinei, etc.”

Nava a fost prezentată pentru prima dată în mai, dar este de aşteptat să fie livrată până la sfârşitul anului 2022, după finalizarea testelor pe mare.

Nava foloseşte primul sistem AI din lume numit Intelligent Mobile Ocean Stereo Observing System, dezvoltat de Southern Marine Science and Engineering Guangdong Laboratory.

Nava va fi controlată de la distanţă şi poate călători cu o viteză maximă de 18 noduri sau aproximativ 20 de mile pe oră, potrivit constructorului naval.

Chen Dake, directorul laboratorului, a declarat pentru publicaţia de stat Science and Technology Daily în 2021 că nava este o nouă „specie marină”, care va revoluţiona domeniul de observare a oceanelor.

China este deja cel mai mare constructor de nave din lume şi are ambiţia de a deveni o „mare putere maritimă”.

Deşi capacităţile şi utilizările acestei nave rămân de văzut, forţele armate din întreaga lume s-au concentrat din ce în ce mai mult pe dezvoltarea de drone şi vehicule fără pilot.

Funaiole a menţionat că şi China a investit resurse considerabile în dezvoltarea a diverse platforme fără pilot precum drone şi vehicule autonome, pentru a consolida poziţia marinei sale.

„Acesta va face parte din viitorul războiului”, a spus el.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...