China a lansat un nou satelit pentru serviciul propriu de geolocaţie şi navigare

China a lansat un nou satelit pentru serviciul propriu de geolocaţie şi navigare

China a lansat cu succes pe orbită, marţi, ultimul satelit din cadrul reţelei sale de geolocaţie şi navigaţie Beidou, conform DPA.

Cu această lansare, China dispune de acoperire globală pentru serviciul său de navigaţie prin satelit, un competitor al sistemului american GPS.

Lansarea a avut loc de la Centrul de Lansare a Sateliţilor Xichang, din provincia Sichuan, cu o rachetă portantă de tip Long March, conform agenţiei chineze de presă Xinhua.

Proiectul Beidou, în valoare de 10 miliarde de dolari, se află în dezvoltare încă din anii '90, iar primul satelit din cadrul acestui proiect a fost lansat în anul 2000. În primă instanţă, sistemul de navigaţie prin satelit Beidou acoperea doar China, apoi a fost extins şi a acoperit întreaga regiune Asia-Pacific.

Începând din 2015, când au fost lansaţi sateliţi de a treia generaţie în cadrul acestui sistem, Beidou-3 a început să aibă acoperire globală.

Satelitul lansat marţi este cel de-al 30-lea în cadrul celei de-a treia generaţii de sateliţi Beidou şi respectiv al 55-lea satelit din cadrul acestui sistem de navigaţie.

Lansarea a fost iniţial programată pentru data de 16 iunie, dar a fost amânată din cauza unor probleme tehnice.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”