China ar putea deţine cea mai puternică armă navală din lume

China ar putea deţine cea mai puternică armă navală din lume

Armata chineză testează în prezent ceea ce ar putea deveni cea mai puternică armă navală creată vreodată pe plan mondial, informează marţi portalul belgian La Libre, citând canalul de televiziune american CNBC.

Chinezii ar fi pe cale să creeze un puternic tun electric cu suport electromagnetic, care ar putea deveni operaţional până în 2025, raportează serviciile de informaţii americane.

Contrar tunurilor clasice, care utilizează praful de puşcă pentru a-şi propulsa obuzele, tunurile electrice utilizează energia electromagnetică în acest scop. Circulaţia unui puternic curent electric combinat cu un câmp magnetic între două şine paralele conductoare de electricitate permite propulsarea obuzelor.

Acest gen de tun stârneşte de mai mulţi ani interesul armatelor Rusiei, Iranului şi SUA. O performanţă tehnologică încă neegalată.

Această armă are un anumit avantaj: rentabilitatea sa. De fapt, racheta trasă dintr-un astfel de tun poate atinge o ţintă situată la o distanţă de 200 km în doar 90 de secunde.

Potrivit agenţiilor de informaţii americane, fiecare muniţie a tunului ar costa între 25.000 şi 50.000 de dolari, faţă de 1,2 milioane de dolari atât cât costă o singură rachetă de croazieră americană Tomahawk.

Surse anonime menţionează că racheta a fost deja văzută în 2011, iar fazele de testare au început în 2014. Între 2015 şi 2017, perfecţionări au fost aduse pentru a creşte raza de acţiune a tunului. La sfârşitul anului 2017, tunul a putut fi instalat pe o navă de război, o performanţă tehnologică pe care nicio altă naţiune nu a reuşit până acum să o realizeze.

Accelerarea dezvoltării acestei arme navale intervine la scurt timp după recenta desfăşurare de către armata chineză a unui sistem de rachete pentru a-şi consolida avanposturile în Marea Chinei.

Până nu demult, China era dependentă de arsenalul militar al URSS, dar investiţiile sale în modernizarea armatei o poziţionează drept un important actor internaţional. China dispune de două portavioane, în timp ce SUA au 11. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa