China atenţionează Franţa în legătură cu acordarea de azil soţiei fostului şef chinez al Interpol

China atenţionează Franţa în legătură cu acordarea de azil soţiei fostului şef chinez al Interpol

China a adresat un avertisment Franţei miercuri, după ce statul francez a acordat azil politic soţiei fostului şef chinez al Interpol, urmărit în ţara lui natală pentru corupţie, informează AFP.

"Dacă soţia lui Meng Hongwi depune o cerere de azil politic în Franţa, ar fi un abuz total al procedurii franceze", a declarat pentru presă un purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe chinez, Geng Shuang, în timp ce potrivit avocatului celei vizate aceasta a obţinut deja azil politic în Franţa la începutul lunii mai.

Ciudata "dispariţie" a lui Meng Hongwei în septembrie a ţinut prima pagină a ziarelor, nemaiştiindu-se nimic despre şeful Interpol după ce acesta a părăsit Lyonul, oraş din zona central-estică a Franţei, unde organizaţia internaţională pentru cooperare a forţelor de poliţie îşi are sediul. După circa 10 zile, Beijingul a anunţat că Meng, care era şi ministru-adjunct al poliţiei în ţara lui, a revenit în China unde este suspectat de corupţie. De atunci, el a fost inculpat.

Soţia lui, Grace Meng, precum şi cei doi copii ai săi, au obţinut azil politic în Franţa la începutul lui mai, a anunţat pentru AFP avocatul celor trei, Emmanuel Marsigny. Grace Meng, care se temea pentru siguranţa ei şi a copiilor săi, a fost plasată sub paza poliţiei după ce a afirmat că a fost victima unei tentative de răpire, pentru care ea a depus plângere la începutul anului.

Revenind asupra urmăririlor împotriva lui Meng Hongwei, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei chineze a estimat că aceasta este "o afacere penală clasică". "Aceasta nu este o afacere politică şi cu atât mai mult o aşa-zisă persecuţie politică", a dat el asigurări. "O bună încredere politică reciprocă este baza dezvoltării sănătoase şi stabile a relaţiilor sino-franceze", a spus Geng. "Sperăm că Franţa şi China vor putea trata acest caz conform legii şi în mod corespunzător, în baza unei bune cooperări", a mai subliniat el. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro