China confirmă moartea medicului Li Wenliang, care a încercat să avertizeze despre apariția noului coronavirus

China confirmă moartea medicului Li Wenliang, care a încercat să avertizeze despre apariția noului coronavirus

Spitalul din oraşul chinez Wuhan a confirmat, în cursul nopţii de joi spre vineri, decesul medicului Li Wenliang, precizând că nu a putut fi resuscitat, după o serie de informaţii contradictorii despre starea de sănătate a acestuia, informează CNN, citat de Mediafax

„Din păcate, medicul nostru Li Wenliang a fost infectat cu noul virus, în timpul activităţilor de contracarare a epidemiei. A murit vineri, 7 februarie, la ora 2.58 (joi, 20.58, ora României), după ce s-a constatat că manevrele de resuscitare nu au avut succes”, a comunicat Spitalul Central din Wuhan, conform CNN.

Anterior, unitatea medicală negase informaţiile difuzate de presa de stat chineză despre decesul medicului, anunţând că era în stare critică şi se efectuau manevre de resuscitare.

„În lupta cu epidemia de pneumonie generată de noul coronavirus, medicul Li Wenliang a fost infectat. Este în stare critică şi încercăm să îl resuscităm", transmisese anterior Spitalul Central din Wuhan.

Cotidianul Global Times anunţase iniţial că medicul a decedat în cursul zilei de joi. Însă, în contextul datelor contradictorii, publicaţiile Global Times şi People's Daily şterseseră ştirile despre moartea medicului.

Li Wenliang, care avea 34 de ani, avertizase în decembrie 2019 că există riscuri privind izbucnirea unei epidemii similare cu cea generată de Sindromul Respirator Acut Sever (SARS). Doctorul Li Wenliang a fost interogat de autoritatea locală pentru Sănătate şi de Poliţia din oraşul Wuhan, fiind suspectat de „răspândirea de zvonuri în mediul online” şi de „perturbarea ordinii sociale”.

Medicul a fost spitalizat pe 12 ianuarie, după ce a luat noul virus 2019nCoV de la un pacient.

„Suntem profund îndureraţi de moartea doctorului Li Wenliang. Trebuie să remarcăm cu toţii munca sa în cazul virusului 2019nCoV”, a transmis Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) imediat după ce presa chineză a relatat că medicul a murit.

Pe reţelele de socializare online au apărut reacţii vehemente după moartea medicului, mulţi cetăţeni cerând dreptul la libertatea de exprimare.

„Administraţia din Wuhan îi datorează scuze doctorului Li Wenliang. Vrem libertate de expresie” - sunt temele lansate în discuţie pe platforma online chineză Weibo.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale