China "dorește ca Grecia să rămână în zona euro" (premierul Li Keqiang)

China "dorește ca Grecia să rămână în zona euro" (premierul Li Keqiang)

China "dorește ca Grecia să rămână în zona euro" și să ajungă la un acord cu creditorii săi, a afirmat luni premierul chinez, Li Keqiang, aflat în vizită la Bruxelles, potrivit AFP. "Ce dorește China este să vadă o Europă unită, o Europă prosperă și un euro puternic", a declarat Li Keqiang, pentru că "aceasta servește nu doar intereselor Europei, dar și celor ale Chinei" și lumii întregi.

"China a devenit unul din principalii parteneri comerciali ai Europei" și deține de mult timp datorie europeană, a reamintit șeful executivului de la Beijing în cadrul unei conferințe de presă comune cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, la încheierea unui summit UE-China, la Bruxelles.

"În plus, este, de asemenea, o chestiune care privește stabilitatea financiară mondială și relansarea economică", a insistat el. "Din acest motiv, China dorește ca Grecia să rămână în zona euro" și "îi îndemnăm pe creditorii în cauză că găsească rapid un acord cu guvernul grec și să avanseze în discuțiile lor, pentru ca atât Grecia cât și Europa să depășească provocările și criza actuală", a subliniat Li Keqiang.

Cu șase zile înainte de referendumul din Grecia și după întreruperea bruscă a negocierilor dintre Atena și creditorii săi, mai mulți lideri europeni, printre care cancelarul german, Angela Merkel, și președintele francez, François Hollande, s-au exprimat în favoarea unui vot pozitiv, legând rezultatul consultării de duminică de rămânerea Greciei în zona euro.

"Un ar însemna (...) că Grecia spune Europei", a rezumat președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Țara, în lipsă de bani, riscă să intre în incapacitate de plată, deoarece trebuie să ramburseze către FMI, cel mai târziu marți seară, peste 1,5 miliarde de euro.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Ce se întâmplă în China?

3 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

4 VIDEO Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990

5 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe