China este îngrijorată că vântul aduce COVID din Coreea de Nord şi le cere locuitorilor să închidă ferestrele

China este îngrijorată că vântul aduce COVID din Coreea de Nord şi le cere locuitorilor să închidă ferestrele

În ciuda restricţiilor severe impuse în aprilie, numărul infectărilor zilnice cu COVID a crescut în Dandong, un oraş cu 2,19 milioane de locuitori. Majoritatea persoanelor infectate descoperite săptămâna trecută nu ieşiseră din casă în ultimele patru zile dinainte de a fi diagnosticate cu boala, conform Centrului pentru Controlul Bolilor din oraş.

Autorităţile locale afirmă că nu îşi explică ce se întâmplă, aşa că suspectează ţara vecină. De asemenea, autorităţile le recomandă locuitorilor care locuiesc în apropierea râului Yalu, situat la graniţă, să-şi închidă ferestrele în zilele în care vântul suflă dinspre sud, conform unui comunicat guvernamental. Totodată, li se solicită să se testeze mai des, a relatat un locuitor din oraşul Dandong.

Nu există nicio atestare ştiinţifică explicită care să sprijine teoria. Cercetările indică că infecţiile prin transmitere prin aer sunt puţin probabile pe distanţe lungi, în special în aer liber fără expunere repetată.

Mai mulţi utilizatori ai reţelelor sociale au ironizat ideea că virusul s-ar putea transmite prin aer pe sute de metri.

Chiar şi aşa, unii rezidenţi suspectează că autorităţile iau în considerare probabilitatea ca virusul să fie purtat prin aer din Coreea de Nord, a afirmat persoana care a vorbit cu Bloomberg .

Mai mult ca sigur faptul că oamenii fie trec graniţa, fie circulă în interiorul oraşului, determină răspândirea virusului, a declarat Peter Collignon, profesor de boli infecţioase la Universitatea Naţională Australiană. Doar pentru că Dandong a fost închis mai bine de o lună nu înseamnă că nu există niciun contact între oameni, a mai adăugat Collignon.

Recomandarea de a închide ferestrele „ar putea fi dăunătoare, deoarece este mai bine să ai aer curat”, a spus el.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia