China: Guvernul a înrăutățit ținta de creștere a PIB-ului în 2017

China: Guvernul a înrăutățit ținta de creștere a PIB-ului în 2017

Autoritățile de la Beijing au înrăutățit ținta de creștere a PIB-ului Chinei în acest an, deoarece a doua economie mondială adoptă reforme dificile pentru reducerea datoriei și construirea unui "zid de protecție" împotriva riscurilor financiare, transmite Reuters.

China ar urma să înregistreze anul acesta o creștere de aproximativ 6,5%, a anunțat duminică premierul Li Keqiang, în discursul solemn rostit la deschiderea sesiunii anuale a Parlamentului.

Anul trecut, ținta de creștere a fost de 6,5 — 7%, iar datele oficiale au indicat că în 2016 economia Chinei a înregistrat un avans 6,7%, cel mai lent ritm din ultimii 26 de ani.

Un boom al creditării și majorarea cheltuielilor guvernamentale au sporit în rândul liderilor de la Beijing temerile privind nivelul ridicat al datoriei și supraîncălzirea pieței imobiliare.

Ținta de deficit bugetar în 2017 a fost menținută la 3% din PIB, în linie cu nivelul din 2016.

China va continua să implementeze o politică fiscală proactivă și să mențină o politică monetară prudentă, iar Guvernul va adopta măsuri de stimulare a cererii și de control al riscurilor, pentru a asigura siguranța sectorului financiar, a declarat premierul chinez.

Ținta de inflație pentru acest an a fost păstrată la 3%, similar cu nivelul de anul trecut.

Datoria Chinei a urcat la nivelul-record de 277% din PIB la sfârșitul lui 2016, de la 254% din PIB în anul precedent, în timp ce a crescut procentul de noi credite folosite pentru plata serviciului datoriei, susțin analiștii de la UBS.

China va continua anul acesta reformarea activelor și a companiilor de stat, a anunțat Li.

Reformele privind acționariatul a peste 100 de companii de stat vor fi finalizate până la sfârșitul anului, ca parte a eforturilor de a folosi capitalul privat pentru redresarea sectorului de stat, a anunțat luna trecută presa chineză. De asemenea, autoritățile de la Beijing vor să închidă mai multe "firme zombi".

Sectorul industrial din China este afectat de reducerea cererii pe plan global și numărul ridicat de așa-numite "firme zombi", care supraviețuiesc doar cu ajutorul sprijinului statului. Termenul "firme zombi" se referă la companiile care au încetat producția, dar păstrează personalul pe statele de plată deoarece autoritățile locale sunt îngrijorate de posibilul impact social și economic al falimentelor și șomajului.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...