China îl atenţionează pe Donald Trump împotriva înarmării spaţiului

China îl atenţionează pe Donald Trump împotriva înarmării spaţiului

China şi-a exprimat miercuri opoziţia faţă de înarmarea spaţiului, după ce preşedintele american Donald Trump a anunţat, cu o zi înainte, înfiinţarea unui comandament militar american pentru spaţiu, menit să asigure supremaţia SUA în acest domeniu, informează AFP.

Iniţiativa de marţi a preşedintelui american pare a fi un pas spre punerea în aplicare a noii ramuri a armatei americane pe care el doreşte să o înfiinţeze: Forţa Spaţială.

"China a pledat mereu pentru o utilizare paşnică a spaţiului. Ea se opune înarmării spaţiului şi oricărei curse a înarmării în spaţiu", a declarat Hua Chunying, purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe chinez. "Şi ne opunem şi mai mult ca spaţiul să devină un nou câmp de luptă", a spus aceasta în cadrul unei conferinţe de presă.

Vicepreşedintele american Mike Pence a precizat că noul comandament, care ar urma să fie cunoscut foarte curând sub numele de Spacecom, va fi al 11-lea comandament militar al Pentagonului. Acesta va fi însărcinat cu supervizarea tuturor activităţilor militare spaţiale ale SUA.

Trump anunţase în iunie că ar dori să înfiinţeze o "Forţă Spaţială" care să devină a şasea ramură a armatei americane, alături de Forţele Terestre, US Navy, US Air Force, unităţile de puşcaşii marini şi cele ale pazei de coastă. Preşedintele american o consideră indispensabilă pentru asumarea supremaţiei militare a ţării sale în spaţiu, în special în faţa Chinei şi Rusiei, însă ministrul american al apărării, Jim Mattis, a declarat că o consideră costisitoare şi inutilă.

În afară de aceasta, proiectul riscă să se lovească de opoziţia Congresului american, care trebuie să-l aprobe financiar.
China nu are în mod oficial ambiţia de a plasa arme în spaţiu. Cu toate acestea, ea desfăşoară numeroase programe spaţiale civile, pentru a rivaliza cu SUA, Rusia, UE, India sau Japonia.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...