China interzice fructele de mare japoneze, din cauza eliberării în ocean a apelor uzate de la Fukushima

China interzice fructele de mare japoneze, din cauza eliberării în ocean a apelor uzate de la Fukushima

Japonia a început să deverseze peste 1 milion de tone de apă contaminată în Oceanul Pacific din fosta centrală nucleară Fukushima-Daiichi, motiv pentru care China a anunțat imediat interzicerea tuturor importurilor de fructe de mare din Japonia și a stârnit furie în comunitățile de pescuit din apropiere. Apa care conține tritiu radioactiv este pompată în Pacific, printr-un tunel de la fabrica Tepco.

Importurilor de fructe de mare din Japonia, interzis de China FOTO Arhivă

Operatorul centralei, Tokyo Electric Power (Tepco), a pompat o cantitate mică de apă din centrală joi, la două zile după ce planul a fost aprobat de guvernul japonez, notează The Guardian.

Tepco a declarat că eliberarea apei a început la 13:03, ora locală (04:03 GMT) și nu a identificat nicio anomalie la pompa de apă de mare sau la instalațiile din jur. Un videoclip live îi arată pe inginerii din spatele ecranelor computerelor și pe un oficial spunând – după o numărătoare inversă – că „supapele de lângă pompele de transport de apă de mare se deschid”.

Monitoare de la ONU (care a aprobat planul) urmau să fie la fața locului pentru procedură, în timp ce lucrătorii Tepco urmau să preleveze probe de apă, tot în decursul zilei de joi.

Operațiunea va dura 3-4 decenii

Descărcarea de gestiune, care se preconizează că va dura între 30 și 40 de ani, a provocat furie în țările vecine și îngrijorare în rândul pescarilor, pe motiv că le va distruge industria. Totodată, consumatorii se feresc de fructele de mare, capturate în zonă.

Joi, agenția vamală chineză a anunțat că va „suspenda complet importul de produse acvatice originare din Japonia”, cu efect imediat, pentru a „preveni riscul de contaminare radioactivă a siguranței alimentelor”.

Guvernul chinez a fost extrem de critic față de eliberarea planificată a apei, considerând-o „extrem de egoistă și iresponsabilă”.

Oceanul este proprietatea comună a întregii omeniri, iar începerea forțată a deversării apelor uzate nucleare de la Fukushima în ocean este un act extrem de egoist și iresponsabil, care ignoră interesele publice internaționale”, a declarat Ministerul de Externe al Beijingului, într-un comunicat.

Centrala nucleară de la Fukushima FOTO Shutterstock

Centrala nucleară de la Fukushima FOTO Shutterstock

Acesta a avertizat despre un potențial „dezastru secundar provocat de om pentru populația locală și întreaga lume” în urma dezastrului inițial de la Fukushima, din 2011.

Prin aruncarea apei în ocean, Japonia răspândește riscurile în restul lumii și transmite o rană deschisă generațiilor viitoare ale umanității.”, se mai precizează în textul comunicatului.

Joi, poliția sud-coreeană a arestat cel puțin 14 persoane care au intrat într-o clădire care găzduiește ambasada Japoniei la Seul, în timpul unui protest, potrivit Reuters.

Apa va fi eliberată, inițial, în cantități modeste și cu verificări suplimentare, au declarat reprezentanții Tepco. Prima deversare va fi de 7.800 de metri cubi, estimată să dureze aproximativ 17 zile. Compania va începe eliberarea „cu grijă și într-o cantitate mică”, a spus un oficial, responsabil de apa procesată.

Înainte de lansarea de joi, Tepco a spus că primul lot de apă evacuată va conține aproximativ 190 de becquereli de tritiu pe litru - cu mult sub limita de apă potabilă a Organizației Mondiale a Sănătății de 10.000 de becquereli pe litru. Apa va fi eliberată cu o rată maximă de 500.000 de litri (132.000 de galoane SUA) pe zi.

Oficialii japonezi spun că apa – care este diluată cu apă de mare, înainte de a fi pompată în Pacific printr-un tunel submarin – este sigură. Această opinie a fost susținută de o analiză recentă a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, prin care s-a dovedit că eliberarea de apă ar avea un efect radiologic „neglijabil” asupra oamenilor și a mediului.

China, împotriva deversării

Dar asigurările privind siguranța alimentelor nu au reușit să convingă China. Cu câteva ore înainte ca descărcarea de gestiune să înceapă, purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, a numit mișcarea „extrem de egoistă”, adăugând că Beijingul a depus o plângere oficială la ambasadorul Japoniei în China.

Wang a susținut că țara sa va lua toate măsurile necesare pentru a proteja mediul marin, siguranța alimentară și sănătatea publică.

China a interzis importurile de alimente și produse agricole din cinci prefecturi japoneze la scurt timp după dezastrul triplu din 2011, iar ulterior și-a extins interdicția pentru a acoperi 10 din cele 47 de prefecturi ale Japoniei.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat