China l-a convocat pe ambasadorul Canadei după arestarea directorului financiar al Huawei

China l-a convocat pe ambasadorul Canadei după arestarea directorului financiar al Huawei

China l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul Canadei la Beijing după arestarea "inadmisibilă şi josnică" în această ţară a directorului financiar al gigantului chinez din domeniul telecomunicaţiilor Huawei, Meng Wanzhou, a anunţat agenţia oficială de presă Xinhua, citată de AFP.

"O asemenea inţiativă ignoră legea şi este absurdă, inadmisibilă şi josnică prin natura sa", a afirmat într-o declaraţie difuzată de Xinhua adjunctul ministrul chinez de externe, Le Yucheng.

Oficialul chinez a ţinut să sublinieze că arestarea reprezintă o "gravă încălcare" a drepturilor lui Meng Wanzhou, 46 de ani.

Ambasadorul Canadei la Beijing, John McCallum, a fost convocat şi Ottawa a fost rugată să elibereze imediat pe responsabila Huawei, în caz contrar Canada fiind nevoită să suporte "grave consecinţe a căror responsabilitate va reveni părţii canadiene", a adăugat Xinhua.

Meng Wanzhou este închisă în Canada de la 1 decembrie. Arestarea sa a avut loc la cererea Statelor Unite care reclamă extrădarea sa. Washingtonul o suspectează că a încălcat sancţiunile americane impuse Iranului.

Ea a fost arestată pe aeroportul din Vancouver, provocând mânia autorităţilor chineze într-un moment în care cele două ţări conveniseră un armistiţiu în războiul lor comercial.

Meng Wanzhou, de 46 de ani, este suspectată că a minţit mai multe bănci pe tema legăturilor între Huawei şi una dintre filialele sale, SkyCom, ceea ce a permis acestei societăţi să aibă acces pe piaţa iraniană încălcând sancţiunile americane, a dezvăluit vineri avocatul care reprezintă guvernul canadian, John Gibb-Carsley, în cursul unei audieri în faţa unei instanţe canadiene.

Procesul de extrădare, în cadrul unui acord bilateral între SUA şi Canada, poate dura luni de zile sau chiar ani, din cauza numeroaselor căi de apel. Decizia finală îi va reveni Ministerului canadian al Justiţiei, notează AFP.

"Noi cerem de la cele două părţi (Canada şi SUA) să ne fie furnizate clarificări cât mai curând posibil privind motivele acestei detenţii", a declarat joi purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Geng Shuang.

"Am fost anunţaţi despre procesul judiciar cu câteva zile înainte de efectuarea arestării", a afirmat joi premierul Canadei, Justin Trudeau. Totuşi, "nu a existat nicio intervenţie politică în această decizie pentru că noi respectăm independenţa sistemului judiciar. Nu am avut discuţii cu liderii chinezi pe această temă", a precizat el.

Produsele Huawei sunt utilizate de operatorii telefonici în lumea întreagă, în special în Europa, Africa şi Canada. Grupul se confruntă însă cu o serie de probleme în SUA, unde a primit interdicţie de la proiectele de infrastructură din motive de securitate naţională şi din cauza temerilor de spionaj în folosul Beijingului, mai scrie AFP.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro