China se consideră ''calomniată'' de discursul secretarului de stat american Antony Blinken

China se consideră ''calomniată'' de discursul secretarului de stat american Antony Blinken

China s-a considerat ''calomniată'' vineri de discursul şefului diplomaţiei americane Antony Blinken, care a apreciat că Beijingul comportă "riscul cel mai serios de repunere în discuţie a ordinii internaţionale", informează vineri AFP.

Scopul discursului (lui Blinken) a fost de "a limita şi bloca dezvoltarea Chinei şi de a menţine hegemonia şi puterea americane", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe chinez, Wang Wenbin.

Într-un discurs foarte aşteptat cu privire la China, secretarul de stat american a apreciat joi că Washingtonul este angajat într-o viguroasă competiţie cu Beijingul în scopul de a menţine ordinea mondială, însă a dezminţit că SUA ar dori să intre într-un nou "război rece".

Acest discurs "a răspândit informaţii false, a exagerat ameninţarea chineză, el s-a amestecat în problemele interne ale Chinei şi a calomniat politica sa atât internă, cât şi externă", a denunţat Wang în faţa presei. "China îşi exprimă puternica nemulţumire şi ferma sa opoziţie", a adăugat el.

Intervenţia lui Blinken a repus China în centrul preocupărilor geopolitice ale SUA, după mai multe luni monopolizate de războiul din Ucraina.

"China este singura ţară care are atât intenţia de a remodela ordinea internaţională şi tot mai multe mijloace de a o face pe plan economic, diplomatic, militar şi tehnologic", a afirmat secretarul de stat american. "Viziunea Beijingului ne-ar îndepărta de valori universale care au stat la baza unei mari părţi a progresului mondial în ultimii 75 de ani", a adăugat Blinken. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...