China se consideră ''calomniată'' de discursul secretarului de stat american Antony Blinken

China se consideră ''calomniată'' de discursul secretarului de stat american Antony Blinken

China s-a considerat ''calomniată'' vineri de discursul şefului diplomaţiei americane Antony Blinken, care a apreciat că Beijingul comportă "riscul cel mai serios de repunere în discuţie a ordinii internaţionale", informează vineri AFP.

Scopul discursului (lui Blinken) a fost de "a limita şi bloca dezvoltarea Chinei şi de a menţine hegemonia şi puterea americane", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe chinez, Wang Wenbin.

Într-un discurs foarte aşteptat cu privire la China, secretarul de stat american a apreciat joi că Washingtonul este angajat într-o viguroasă competiţie cu Beijingul în scopul de a menţine ordinea mondială, însă a dezminţit că SUA ar dori să intre într-un nou "război rece".

Acest discurs "a răspândit informaţii false, a exagerat ameninţarea chineză, el s-a amestecat în problemele interne ale Chinei şi a calomniat politica sa atât internă, cât şi externă", a denunţat Wang în faţa presei. "China îşi exprimă puternica nemulţumire şi ferma sa opoziţie", a adăugat el.

Intervenţia lui Blinken a repus China în centrul preocupărilor geopolitice ale SUA, după mai multe luni monopolizate de războiul din Ucraina.

"China este singura ţară care are atât intenţia de a remodela ordinea internaţională şi tot mai multe mijloace de a o face pe plan economic, diplomatic, militar şi tehnologic", a afirmat secretarul de stat american. "Viziunea Beijingului ne-ar îndepărta de valori universale care au stat la baza unei mari părţi a progresului mondial în ultimii 75 de ani", a adăugat Blinken. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Comentator turc de la CM, schimbat în timpul meciului după ce a rostit numele „interzis” al unei legende a Turciei

2 Un stick descoperit în anusul unui agent FSB arestat de ucraineni arată cum a ajuns Ungaria un hub al spionajului rusesc

3 Medicul Iulian Juncănaru, fost concurent la Chefi la cuțite, a murit la doar 39 de ani. Cum a fost găsit

4 Foarte interesante amănunte!

5 Lumea interlopă este în doliu