China se pregătește „să lanseze un război” împotriva Taiwanului. Avertismentul ministrului de Externe de la Taipei

China se pregătește „să lanseze un război” împotriva Taiwanului. Avertismentul ministrului de Externe de la Taipei

Beijingul a lansat exercițiile sâmbătă, la o zi după ce președinta Taiwanului, Tsai Ing-wen, s-a întors dintr-o vizită de 10 zile în America Centrală și în Statele Unite.

China se pregătește de război FOTO Profimedia

La o zi după ce China a simulat "lovituri comune de precizie" asupra Taiwanului în timpul unor exerciții militare în jurul insulei, ministrul de externe din Taiwan, Joseph Wu, a condamnat acțiunile Beijingului și a avertizat că "se pare că încearcă să se pregătească pentru a lansa un război împotriva Taiwanului", scrie edition.cnn.com.

"Uitați-vă la exercițiile militare și, de asemenea, la retorica lor, ei par să încerce să se pregătească să lanseze un război împotriva Taiwanului", a declarat Wu.

"Guvernul taiwanez privește amenințarea militară chineză ca pe ceva ce nu poate fi acceptat și o condamnăm."

Întrebat dacă Taiwanul are vreo idee despre momentul unei potențiale acțiuni militare chineze, având în vedere evaluările serviciilor de informații americane potrivit cărora Xi a dat instrucțiuni armatei sale să fie pregătită până în 2027, Wu și-a exprimat încrederea în pregătirile taiwaneze.

"Liderii chinezi se vor gândi de două ori înainte de a decide să folosească forța împotriva Taiwanului. Și nu contează dacă este vorba de 2025 sau 2027 sau chiar mai departe, Taiwanul trebuie pur și simplu să se pregătească", a spus el.

Se pare că exercițiile au marcat prima dată când marina chineză a simulat atacuri ale avioanelor de război cu baza pe portavioane asupra Taiwanului.

Beijingul a lansat exercițiile sâmbătă, la o zi după ce președinta Taiwanului, Tsai Ing-wen, s-a întors dintr-o vizită de 10 zile în America Centrală și în Statele Unite, unde s-a întâlnit cu președintele Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, și cu alți parlamentari americani.

Beijingul le-a descris ca fiind "un avertisment serios împotriva conlucrării forțelor separatiste din Taiwan cu forțele externe și o mișcare necesară pentru apărarea suveranității naționale și a integrității teritoriale".

Întrebat dacă costurile unei astfel de vizite sunt prea mari, Wu a declarat pentru CNN: "China nu poate dicta cum Taiwanul își face prieteni. Și China nu poate dicta modul în care prietenii noștri vor să își arate sprijinul față de Taiwan".

Beijingul a desfășurat exerciții militare similare la scară largă în jurul Taiwanului în august anul trecut, după ce președintele de atunci al Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a vizitat insula.

Acele exerciții au inclus lansări de rachete chinezești deasupra insulei , lucru care nu a fost văzut până acum în cadrul exercițiilor actuale.

Taiwanul și China sunt guvernate separat de la sfârșitul unui război civil în urmă cu mai bine de șapte decenii, în care naționaliștii învinși au fugit la Taipei. Taiwanul a trecut de la o guvernare autoritară la o democrație în anii 1990, iar în prezent este clasificat drept una dintre cele mai libere jurisdicții din Asia de către Freedom House, o organizație non-profit cu sediul în SUA.

Cu toate acestea, Partidul Comunist Chinez, aflat la putere, revendică insula autonomă ca teritoriu al său, iar în ultimii ani, pe măsură ce puterea sa a crescut, liderul chinez Xi Jinping și-a exprimat clar ambițiile de a se "reunifica" cu insula - prin forță, dacă este necesar.

Exercițiile Chinei au coincis, de asemenea, cu o vizită de stat a președintelui francez, Emmanuel Macron, care a fost întâmpinat la Beijing de Xi.

În urma întâlnirii, Macron a părut să se întrebe dacă Franța ar trebui să se implice în criza din Taiwan, declarând reporterilor că "cel mai rău lucru ar fi să credem că noi, europenii, trebuie să devenim adepți pe acest subiect și să ne adaptăm la ritmul american sau la o reacție exagerată a Chinei". Oficialii francezi au declarat ulterior că afirmațiile sale au fost interpretate greșit. Wu a declarat pentru CNN că Taipei a cerut clarificări Franței.

"Încă încercăm să ne dăm seama ce spune și ce înseamnă asta prin intermediul guvernului francez", a spus Wu, deși a precizat că "guvernul francez și-a arătat sprijinul față de Taiwan".

Pe măsură ce tensiunile dintre SUA și China s-au înrăutățit din cauza Taiwanului, președintele Joe Biden a declarat că SUA ar apăra militar insula dacă China ar ataca, deși oficialii administrației au insistat că SUA rămân angajate în politica "o singură Chină".

SUA, prin intermediul Legii privind relațiile cu Taiwanul, este obligată din punct de vedere legal să furnizeze Taiwanului armament defensiv, dar oficialii rămân de obicei în mod deliberat vagi în ceea ce privește faptul că SUA ar apăra Taiwanul în cazul unei tentative de atac din partea Chinei.

În timp ce Wu a subliniat în mod repetat că "apărarea Taiwanului este responsabilitatea noastră", el a remarcat că, în ceea ce privește relația cu aliații săi din regiune, "Statele Unite par a fi mai hotărâte ca niciodată să creeze o situație (astfel încât) China să știe că atacul său militar împotriva Taiwanului va fi asociat cu un cost ridicat. Și apreciem Statele Unite pentru că au această poziție".

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...