China, SUA şi Europa, lovite de valuri de căldură excesivă. Acoperişurile se topesc şi oamenii se ascund în buncăre

China, SUA şi Europa, lovite de valuri de căldură excesivă. Acoperişurile se topesc şi oamenii se ascund în buncăre

Până marţi, 12 iulie, cel puţin 86 de oraşe chineze din estul şi sudul ţării au emis alerte de căldură. Meteorologii chinezi au afirmat că temperaturile din unele oraşe vor ajunge la 40 de grade Celsius în următoarele 24 de ore.

În Shanghai autorităţile au solicitat celor 25 de milioane de oameni să se pregătească pentru o vreme deosebit de caldă. Potrivit The Guardian , cel mai populat oraş din China, Shanghai, a înregistrat în anul 1873 doar 15 zile cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius.

„Este prea cald pentru luna iulie”, a declarat Wang Ying, în vârstă de 35 de ani, locuitoare a oraşului Shanghai. „Aerul condiţionat a funcţionat toată ziua şi nu îndrăznesc să mă aventurez deloc, nici măcar pe balcon”, a mai adăugat femeia. De asemenea, ea a mai menţionat că în această săptămână a decis să lucreze de acasă.

În China, mortalitatea provocată de caniculă a crescut de patru ori din anul 1990 până în 2019, ajungând la pragul de 26.800 de decese în anul 2019, conform unui studiu Lancet publicat în anul 2020.

În oraşul Nanjing, situat în estul ţării, vestit pentru verile toride, oficialii au deschis, duminică, adăposturi subterane pentru localnici. Buncărele dispun de wi-fi, cărţi, dozatoare de apă şi cuptor cu microunde.

În Chongqing, un alt „oraş cuptor”, acoperişul tradţional chinezesc al unuia dintre muzee s-a topit, ţiglele spărgându-se pe măsură ce căldura a topit gudronul de bază, iar autorităţile au decretat, luni, o alertă de tip cod roşu.

Temperaturile ridicate, umiditatea şi radiaţiile sunt, de asemenea, prognozate să cuprindă oraşul central Wuhan, al treilea „oraş cuptor”.

Vremea extremă nu mai este surprinzătoare pentru cei care au urmărit tendinţele climatice din China, a afirmat profesorul Faith Chan de la Universitatea din Nottingham din oraşul chinez Ningbo. Anul trecut, China s-a confruntat cu inundaţii masive.

În Statele Unite, zonele din sud-vestul şi centrul ţării se confruntă cu căldură extremă, cu 42,2 grade Celsius în Waco. De asemenea, în weekend, locuitorii oraşelor Texas, Colorado, Oklahoma şi Arkansas s-au confruntat cu temperaturi ridicate.

O „cupolă de căldură”, o zonă de presiune ridicată care captează căldura, a determinat creşterea temperaturilor. Texanii care se sufocă în aceste zile cu temperaturi record şi umiditate ridicată au fost sfătuiţi să reducă consumul de energie, în situaţia în care reţeaua electrică se luptă să facă faţă creşterii subite a cererii.

Temperaturile din Texas vor înregistra o scădere la sfârşitul săptămânii, în timp ce în Arizona vor creşte, ajungând, vineri, în Phoenix, la 45 de grade Celsius, potrivit The Guardian.

Europa cuprinsă de caniculă

Conform The Guardian, Spania se află în cel de-al doilea val de caniculă al verii, cu temperaturi care vor atinge sau depăşi 44 de grade Celsius în unele zone din sud şi sud-vest în această săptămână.

Purtătorul de cuvânt al biroului meteorologic de stat, AEMET, Rubén del Campo, a afirmat că valul de căldură, care a debutat sâmbăta trecută, va atinge apogeul între marţi şi joi, dar s-ar putea extinde până la sfârşitul săptămânii vitoare.

„Va fi un val de căldură intens, iar temperaturile, în zilele cele mai călduroase, ar putea atinge sau chiar depăşi 44 de grade Celsius în văile Guadiana şi Guadalquivir şi în oraşe precum Córdoba sau Badajoz”, a afirmat Del Campo, spunând că în valea Ebro şi în sudul regiunii nord-vestice a Galiciei s-ar putea înregistra temperaturi de 42 de grade.

„Vor fi nopţi toride, tropicale în unele părţi din centrul, vestul şi sudul Spaniei, când temperatura nu va scădea sub 25 de grade”, a declarat el. „Asta înseamnă că la ora în care majoritatea oamenilor merg de obicei la culcare – între orele 22:00 şi miezul nopţii – temperaturile în unele locuri ar putea fi încă între 32 şi 34 de grade”, a mai adăugat acesta.

De asemenea, în luna august a anului 2021, Spania a înregistrat cea mai ridicată temperatură din istorie, în oraşul Montoro din Andaluzia înregistrându-se 47,4 grade Celsius.

Totodată, Del Campo a afirmat, în luna mai, pentru El País că temperaturile extreme au fost „o consecinţă directă şi palpabilă a schimbărilor climatice. Clima din Spania nu este cea pe care o ştiam. Este mai extremă”.

În Portugalia, temperaturile au depăşit 44 de grade Celsius la sfârşitul săptămânii trecute, ceea ce a determinat izbucnirea incendiilor de vegetaţie, norii de fum fiind vizibili inclusiv în Lisabona. Pompierii au reuşit, luni, să controleze cel mai mare incendiu, după ce au ars suprafeţe mari din oraşul Ourém, situat în centrul ţării, potrivit oficialilor locali.

Cu toate că temperaturile au mai scăzut în Portugalia, se prevede că acestea vor înregistra din nou o creştere în zilele următoare, fiind prognozată o temperatură de 44 de grade Celsius pentru oraşul Evora, situat în sud-estul ţării.

„În zilele următoare vom experimenta condiţii de risc maxim", a declarat prim-ministrul, António Costa. „Cea mai mică lipsă de vigilenţă ar putea duce la un incendiu de proporţii semnificative”, a mai adăugat Costa.

De asemenea, şi în Franţa valul de căldură şi-a făcut simţită prezenţa, luni, înregistrându-se o temperatură de peste 30 de grade Celsius, conform meteorologilor Météo-France.

Aceştia au afirmat că temperaturile ar putea atinge, marţi, 39 de grade Celsius în unele părţi ale Franţei.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

2 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

3 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

4 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

5 Un articol despre ce se întâmplă în India...