Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

China trimite nave în vecinătatea unor insule disputate, după declarațiile americano-nipone

China a trimis miercuri trei nave ale pazei de coastă să patruleze în jurul unui arhipelag a cărui suveranitate o dispută cu Japonia, insule aflate sub incidența alianței militare dintre Tokyo și Statele Unite, după cum a reamintit luna trecută președintele Donald Trump, spre iritarea Beijingului, relatează AFP.

"În dimineața zilei de 1 martie, trei nave ale pazei de coastă chineze au efectuat o patrulare în apele teritoriale ale Insulelor Diaoyu aparținând" Chinei, a anunțat Administrația oceanică a Republicii Populare Chineze într-un scurt comunicat.

Asemenea incursiuni provoacă de obicei proteste vehemente din partea Japoniei, care deține controlul asupra acestor insule din Marea Chinei de Est sub numele de "Senkaku", dar a căror suveranitate este revendicată ferm de Beijing sub denumirea de Insulele "Diaoyu" în dialectul mandarin.

Relațiile bilaterale dintre cele două puteri asiatice s-au degradat în 2012 când Tokyo a "naționalizat" unele dintre aceste insule.

Noul președinte american, Donald Trump, instalat la Casa Albă la jumătatea lunii ianuarie, și-a afișat ostentativ sprijinul acordat Japoniei în acest diferend teritorial.

După o întâlnire la jumătatea lui februarie în Florida, Donald Trump și premierul nipon, Shinzo Abe, au reafirmat astfel, într-un comunicat, că "Tratatul de securitate" care leagă cele două țări se aplică și Arhipelagului Senkaku.

Washingtonul și Tokyo și-au exprimat opoziția față de "orice acțiune vizând să pună sub semnul întrebării" administrarea acestor insule de către Japonia.

A fost acceași poziție adoptată cu câteva zile înainte, în cursul unei vizite la Tokyo, și de secretarul american al apărării, James Mattis, care a repetat că Senkaku, sau Diaoyu, se află sub incidența alianței militare americano-nipone.

Beijingul a reacționat acuzând Washingtonul că "destabilizează" regiunea și a afirmat că tratatul americano-japonez este "un produs al Războiului Rece" care nu ar trebui "să atenteze la suveranitatea teritorială a Chinei și a drepturilor ei legitime".

Beijingul a mai trimis nave de patrulare în apropierea controversatului arhipelag în vara lui 2016, dar, potrivit autorităților de la Tokyo, și un avion de supraveghere P-3C.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Ce se pregătește în PSD? Firea, întâlnire de taină cu Viorica Dăncilă! Ce pun la cale? Dragnea, pe făraș?

2 EXPLOZIV! Augustin Zegrean: Modificarea Codurilor penale transformă România într-un paradis al infractorilor …

3 BREAKING Modificările CRIMINALE ale Codurilor penale au fost adoptate de Camera Deputaților, forul decizional!…

4 ALERTĂ Ei sunt cei 181 de nenorociți care-au votat Codurile Penale prin care infractorii politici scapă de puș…

5 BREAKING Președintele iese în stradă! Va anunța întrebările pentru referendumul pe justiție și va face campani…

recomandări

Te ia DNA: Vasile Blaga

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Reîncepe 'Dosarele X'! Iată trailerul