Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

China trimite nave în vecinătatea unor insule disputate, după declarațiile americano-nipone

China a trimis miercuri trei nave ale pazei de coastă să patruleze în jurul unui arhipelag a cărui suveranitate o dispută cu Japonia, insule aflate sub incidența alianței militare dintre Tokyo și Statele Unite, după cum a reamintit luna trecută președintele Donald Trump, spre iritarea Beijingului, relatează AFP.

"În dimineața zilei de 1 martie, trei nave ale pazei de coastă chineze au efectuat o patrulare în apele teritoriale ale Insulelor Diaoyu aparținând" Chinei, a anunțat Administrația oceanică a Republicii Populare Chineze într-un scurt comunicat.

Asemenea incursiuni provoacă de obicei proteste vehemente din partea Japoniei, care deține controlul asupra acestor insule din Marea Chinei de Est sub numele de "Senkaku", dar a căror suveranitate este revendicată ferm de Beijing sub denumirea de Insulele "Diaoyu" în dialectul mandarin.

Relațiile bilaterale dintre cele două puteri asiatice s-au degradat în 2012 când Tokyo a "naționalizat" unele dintre aceste insule.

Noul președinte american, Donald Trump, instalat la Casa Albă la jumătatea lunii ianuarie, și-a afișat ostentativ sprijinul acordat Japoniei în acest diferend teritorial.

După o întâlnire la jumătatea lui februarie în Florida, Donald Trump și premierul nipon, Shinzo Abe, au reafirmat astfel, într-un comunicat, că "Tratatul de securitate" care leagă cele două țări se aplică și Arhipelagului Senkaku.

Washingtonul și Tokyo și-au exprimat opoziția față de "orice acțiune vizând să pună sub semnul întrebării" administrarea acestor insule de către Japonia.

A fost acceași poziție adoptată cu câteva zile înainte, în cursul unei vizite la Tokyo, și de secretarul american al apărării, James Mattis, care a repetat că Senkaku, sau Diaoyu, se află sub incidența alianței militare americano-nipone.

Beijingul a reacționat acuzând Washingtonul că "destabilizează" regiunea și a afirmat că tratatul americano-japonez este "un produs al Războiului Rece" care nu ar trebui "să atenteze la suveranitatea teritorială a Chinei și a drepturilor ei legitime".

Beijingul a mai trimis nave de patrulare în apropierea controversatului arhipelag în vara lui 2016, dar, potrivit autorităților de la Tokyo, și un avion de supraveghere P-3C.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Maia Sandu are masterat la Harvard, Proasta a predat „Mașini și utilaje” la Videle! Ministrul agriculturii, ma…

2 La dezalcolizareeeee! Fiola s-a aliat cu lupul dacic în lupta contra „fraudării” votului din 26 mai! Fraților,…

3 Sociolog / PSD e pe făraș și riscă să dispară definitiv de pe scena politică în patru ani. Dezastrul e previzib…

4 A venit după Dragnea? Președintele se întâlnește marți cu procurorul general al SUA, William Barr. Discuțiile …

5 REVOLTĂTOR! Netejoru, sluga lui Dragnea, i-a făcut plângere penală procurorului care a deschis dosarul violenț…

recomandări

Te ia DNA: Valentin Constantin Bretfelean

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Tort cu dulceață de căpșuni, lemongrass și cremă fină de branză