China trimite nave în vecinătatea unor insule disputate, după declarațiile americano-nipone

China trimite nave în vecinătatea unor insule disputate, după declarațiile americano-nipone

China a trimis miercuri trei nave ale pazei de coastă să patruleze în jurul unui arhipelag a cărui suveranitate o dispută cu Japonia, insule aflate sub incidența alianței militare dintre Tokyo și Statele Unite, după cum a reamintit luna trecută președintele Donald Trump, spre iritarea Beijingului, relatează AFP.

"În dimineața zilei de 1 martie, trei nave ale pazei de coastă chineze au efectuat o patrulare în apele teritoriale ale Insulelor Diaoyu aparținând" Chinei, a anunțat Administrația oceanică a Republicii Populare Chineze într-un scurt comunicat.

Asemenea incursiuni provoacă de obicei proteste vehemente din partea Japoniei, care deține controlul asupra acestor insule din Marea Chinei de Est sub numele de "Senkaku", dar a căror suveranitate este revendicată ferm de Beijing sub denumirea de Insulele "Diaoyu" în dialectul mandarin.

Relațiile bilaterale dintre cele două puteri asiatice s-au degradat în 2012 când Tokyo a "naționalizat" unele dintre aceste insule.

Noul președinte american, Donald Trump, instalat la Casa Albă la jumătatea lunii ianuarie, și-a afișat ostentativ sprijinul acordat Japoniei în acest diferend teritorial.

După o întâlnire la jumătatea lui februarie în Florida, Donald Trump și premierul nipon, Shinzo Abe, au reafirmat astfel, într-un comunicat, că "Tratatul de securitate" care leagă cele două țări se aplică și Arhipelagului Senkaku.

Washingtonul și Tokyo și-au exprimat opoziția față de "orice acțiune vizând să pună sub semnul întrebării" administrarea acestor insule de către Japonia.

A fost acceași poziție adoptată cu câteva zile înainte, în cursul unei vizite la Tokyo, și de secretarul american al apărării, James Mattis, care a repetat că Senkaku, sau Diaoyu, se află sub incidența alianței militare americano-nipone.

Beijingul a reacționat acuzând Washingtonul că "destabilizează" regiunea și a afirmat că tratatul americano-japonez este "un produs al Războiului Rece" care nu ar trebui "să atenteze la suveranitatea teritorială a Chinei și a drepturilor ei legitime".

Beijingul a mai trimis nave de patrulare în apropierea controversatului arhipelag în vara lui 2016, dar, potrivit autorităților de la Tokyo, și un avion de supraveghere P-3C.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale