China va construi centrale nucleare plutitoare

China va construi centrale nucleare plutitoare

China va construi 'centrale nucleare plutitoare' capabile să faciliteze exploatarea resurselor marine, a anunțat miercuri guvernul chinez, reafirmând totodată obiectivul Beijingului de a dubla până în 2020 capacitatea parcului nuclear chinez, relatează AFP.

'Avem în derulare proiecte de centrale nucleare plutitoare, care vor fi supuse unor evaluări riguroase și științifice', a explicat Xu Dazhe, președintele autorității chineze de supraveghere a energiei nucleare, în cadrul unei conferințe de presă.

Două proiecte concurente sunt dezvoltate de CGN (China General Nuclear) și CNNC (China National Nuclear Corporation), doi giganți în domeniul nuclear civil, și au fost integrate în noul plan cincinal chinez (2016-2020).

Aceste nave echipate cu mici reactoare sunt concepute pentru a alimenta cu electricitate platformele de foraj petroliere și gazeifere, însă, de asemenea, și insulele și zonele de coastă, furnizând, de exemplu, energia necesară pentru operațiunile de desalinizare a apei, potrivit companiilor.

Acesta nu este primul proiect de folosire a energiei nucleare civile pe mare — Rusia este deja angajată în construirea propriei centrale nucleare plutitoare — însă conceptul stârnește îngrijorări serioase cu privire la siguranța unei astfel de facilități.

CGN și-a propus să termine construcția 'centralei sale plutitoare' în termen de patru ani. Cu un reactor proiectat de companie, ACPR50S, centrala va oferi 'o sursă sigură de energie" pe mare, a dat asigurări CGN la mijlocul lunii ianuarie.

Nava-centrală a CNNC, dotată cu reactorul ACP100S, urmează să fie operațională până în 2019.

China și-a reafirmat de asemenea obiectivele de dezvoltare a parcului său nuclear: în prezent dotat cu 30 de reactoare (28,3 de gigawați), parcul urmează să atingă o capacitate totală de 58 de gigawați până în 2020.

China dispune de 24 de reactoare în prezent în construcție, o treime dintre reactoarele în construcție la nivel mondial, potrivit federației World Nuclear Association (WNA).

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /