China va continua „neclintit” politica sa „zero COVID-19”: „Situația este mai sumbră decât până acum”

China va continua „neclintit” politica sa „zero COVID-19”: „Situația este mai sumbră decât până acum”

China a anunţat sâmbătă că va continua ''neclintit'' politica sa ''zero Covid'', risipind speranţele pieţelor financiare în privinţa unei relaxări permise de Beijing, ultima mare economie care aplică protocoale sanitare radicale, măsuri care nu o împiedică însă să se confrunte cu o creştere a numărului de cazuri odată cu apropierea iernii, informează AFP.

FOTO EPA-EFE

Beijingul se „va respecta neclintit politica globală zero Covid”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei sanitare naţionale (NHC), Mi Feng.

Politica „zero Covid” din China, în vigoare de aproape trei ani, include lockdownuri repetate, testări PCR în masă şi o carantină obligatorie la sosirea din străinătate, măsuri care vor continua să fie aplicate.

„La ora actuală, China se confruntă în continuare cu ameninţarea dublă a infecţiilor importate şi a propagării unor epidemii naţionale”, a argumentat Mi Feng cu prilejul unei conferinţe de presă, calificând situaţia privind pandemia „mai sumbră şi mai complexă decât până acum”.

„Trebuie să acordăm în continuare prioritate oamenilor şi vieţilor”, a mai spus purtătorul de cuvânt, după ce China a înregistrat sâmbătă o creştere a numărului de cazuri, care au ajuns la 3.659 de noi infectări, cele mai multe asimptomatice, în comparaţie cu 2.000 de noi cazuri pozitive înregistrate miercuri.

Numărul persoanelor în carantină pe teritoriul ţării este în prezent la cel mai ridicat nivel de la lockdownul impus în Shanghai în primăvară, notează institutul Capital Economics, după ce au fost detectate focare în peste 50 de oraşe.

În sud, teritoriul semi-autonom Macao a anunţat marţi testarea în masă a celor 680.000 de locuitori după depistarea câtorva cazuri.

În Guangzhou (sud), lockdownuri parţiale au fost decretate luni în mai multe cartiere.

În celălalt capăt al ţării, au fost detectate focare în oraşele din nord-est, în apropiere de frontiera cu Rusia şi Coreea de Nord.

Autorităţile chineze au instituit miercuri un lockdown de o săptămână pentru cele 600.000 de persoane care trăiesc în vecinătatea uzinei unde sunt fabricate cele mai multe iPhone-urilor din lume, după plecarea unor angajaţi îngrijoraţi de descoperirea unui focar de COVID-19. În zona economică din vecinătatea aeroportului Zhengzhou (centru), unde se află uzina, lucrează peste 200.000 de persoane.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro