Chirurgul Gheorghe Burnei, 17 fapte de corupție

Chirurgul Gheorghe Burnei, 17 fapte de corupție

Denuntul impotriva chirurgului Gheorghe Burnei a fost facut in septembrie, iar cauza vizeaza 17 fapte de coruptie comise in perioada octombrie-noiembrie, anunta Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti, potrivit News.ro.

"In data de 10 decembrie 2016, procurori din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti, impreuna cu ofiteri din cadrul Directiei Generale Anticoruptie si Serviciului Omoruri - DGPMB. efectueaza cinci perchezitii domiciliare, dintre care una la un spital din municipiul Bucuresti", transmit reprezentantii Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti.

Ei mai arata ca dosarul medicului Gheorghe Burnei vizeaza comiterea a 17 fapte de coruptie.

"Cauza a fost constituita in data de 28 septembrie 2016, ca urmare a unui denunt, si vizeaza la momentul actual savarsirea a 17 fapte de coruptie, comise in perioada octombrie-noiembrie 2016", spun procurorii.

Anchetatorii aduaga ca actiunile in cauza au fost efectuate cu sprijinul de specialitate al Directiei Generale Anticoruptie - Serviciul Tehnic si Serviciul Operatii si al Directiei Operatiuni Speciale din cadrul IGPR.

Doi colegi de la Spitalul "Marie Curie" din Capitala din echipa doctorului ortoped Gheorghe Burnei, care ar fi suspectat de luare de mita, vatamare corporala grava si tentativa de omor, sunt audiati, sambata de procurori, in calitate de martori. De asemenea, cabinetul medicului Burnei a fost sigilat de anchetatori.

Purtatorul de cuvant al Spitalului Marie Curie, Denise Stanescu, a declarat, sambata, ca procurorii fac perchezitii doar la etajul al doilea al spitalului, respectiv la Clinica de Ortopedie condusa de Gheorghe Burnei, iar alti doi colegi din echipa acestuia au fost chemati de anchetatori pentru a fi audiati in calitate de martori.

Doctorul Gheorghe Burnei era de garda sambata, fiind inlocuit de alt coleg ortoped, a mai spus purtatorul de cuvant de la "Marie Curie".

Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a anuntat, sambata, ca nu ar fi existat nicio sesizare la Colegiul Medicilor din Romania impotriva chirurgului Gheorghe Burnei, iar in acest caz medicul fie are doar o problema de coruptie, fie exista o problema grava de sistem si de incredere in institutii-cheie.

"Am transmis ieri (vineri, n.r.) o adresa catre presedintele Colegiului Medicilor din Romania pentru a intelege daca au existat plangeri referitor la cazurile profesorului Burnei si cum au fost ele solutionate. Din discutia telefonica pe care am avut-o azi dimineata (sambata, n.r.) cu dr. Gheorghe Borcean, presedintele Colegiului Medicilor - institutia care oficial este cea indreptatita sa evalueze (si prin asta sa previna) astfel de cazuri -, se pare ca nu a existat nicio astfel de sesizare. Vor reveni cu detalii la inceputul saptamanii", a scris Vlad Voiculescu pe Facebook.

Ministrul Sanatatii mai arata ca, in acest caz, exista doua posibiltati, fie chirurgul Gheorghe Burnei are doar o problema de coruptie, fie exista o problema grava de sistem.

"Avem asadar doua posibilitati: fie domnul prof. dr. Burnei are doar o problema de coruptie (pe care, desigur, trebuie sa o lamureasca), fie avem o problema grava de sistem, de functionare si de incredere in cateva institutii-cheie", a adaugat Vlad Voiculescu.

Mai multe descinderi au loc la această oră la Spitalul Marie Curie şi la locuinţele celebrului chirurg ortoped Gheorghe Burnei. Acesta este suspectat că a făcut experimente neautorizate pe copii şi că a luat mită pentru a efectua operaţii. La finalul descinderilor şeful Clinicii de Chirurgie si Ortopedie Pediatrica din cadrul Spitalului „Maria Sklodowska Curie” va fi dus la sediul Parchetului Capitalei pentru audieri.

UPDATE 13.00 A fost pus sechestru pe biroul doctorului. Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Marie Curie, Denise Stănescu, alte două persoane din echipa ortopedului sunt audiate ca martori. Purtătorul de cuvânt al Spitalului a mai adăugat că activitatea spitalului nu este în niciun fel dată peste cap, întrucât grada medicului a fost preluată de către un alt coleg.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a anunţat, sâmbătă, că nu a existat nicio sesizare la Colegiul Medicilor din România împotriva chirurgului Gheorghe Burnei, iar în acest caz medicul fie are doar o problemă de corupţie, fie există o problemă gravă de sistem şi de încredere în instituţiile-cheie.

UPDATE 10.40 Daniel Buzatu, managerul Spitalului „Marie Curie“, a declarat că nu a primit reclamaţii nici de la pacienţi, nici de la colegi, împotriva chirurgului ortoped Gheorghe Burnei. „Nu am primit nicio reclamaţie de la pacienţi şi nici colegii nu mi-au semnalat nereguli“, a spus Daniel Buzatu, citat de News.ro. Poliţiştii Serviciului Omoruri şi procurorii Parchetului Capitalei au descins, sâmbătă dimineaţa, la Spitalul Marie Curie, dar şi la apartamentele şeful Clinicii de Chirurgie si Ortopedie Pediatrică din cadrul Spitalului „Maria Sklodowska Curie”, profesorul Gheorghe Burnei.

Acesta este acuzat de luare de mită. Potrivit informaţiilor primite de anchetatori, profesorul le-ar fi cerut unor părinţi bani pentru a le opera copiii. Sumele erau cuprinse între 1000 de lei şi câteva mii de euro. În ultima perioadă, nu mai puţin de 17 părinţi i-au dat bani chirurgului pentru ca acesta să le opereze micuţiii.

Experimente pe copii

Medicul mai este acuzat că ar fi făcut ilegal experimente chirurgicale pe copii. În urma acestor experimente, unii copii ar fi rămas cu sechele grave. Este şi cazul unei adolescente de 19 ani căreia chirurgul Gheorghe Burnei i-a pus, în urmă cu 18 ani, un implant neomologat deşi fata avea doar o luxaţie congenitală. Au urmat 11 intervenţii chirurgicale operaţii care au lăsat-o la pat.

Amira, „cobaiul” profesorului Burnei?

Potrivit unei investigaţii realizate Casa Jurnalistului, doctorul a hotărât acum 18 ani să realizeze mai multe implanturi neomologate asupra unei fetiţe, Amira, care avea luxaţie congenitală, adică osul piciorului nu era bine fixat în şold. Potrivit specialiştilor, operaţia pentru luxaţie congenitală de şold este una simplă, respectiv trebuie doar să i se potrivească osul la loc şi să se pună piciorul în ghips. Nu asta a făcut şi doctorul Gheorghe Burnei, de la Spitalul Marie Curie. Acesta ar fi încercat o inovaţie, i-a crăpat fetiţei bazinul şi i-a pus un implant de ceramică. Implantul nu este omologat de Agenţia Naţională a Medicamentului.

Totodată, experţii spun că biovitroceramica nu se foloseşte la luxaţia de şold, ci doar pentru tumori pentru a fi umplute cavităţile osoase restante. Ei susţin că acest implant „nu există în cărţile de ortopedie” şi că ”a fost un experiment!”. Mai mult, bucăţile de ceramică necesare implanturilor ar fi ajuns la spital în pungi, fără lot şi serie de fabricaţie, fără etichetă şi contraindicaţii.

Când Amira avea doi ani şi jumătate, Gheorghe Burnei a operat-o degeaba la celălalt picior. Familiei i s-a spus că şi acolo are displazie luxantă. Au aflat după 17 ani că fetiţa nu avusese displazie. După a treia operaţie, Amira nu mai putea să meargă deloc. Mai mult, piciorul ei stâng s-a oprit din crescut, motiv pentru care doctorul a recomandat montarea unui fixator. E un dispozitiv alcătuit din fişe (un fel de cuie lungi), o bară de alungire şi cercuri de metal sau carbon, care se montează direct pe os şi îl ţin imobil. E folosit pentru alungirea membrelor.

După doi ani, când a făcut rost de 5,000 de euro pentru dispozitiv, Emilia s-a întors la doctorul Burnei. A doua zi după operaţie, femeia a aflat că Amira are 14 găuri mari în picior, cu pericol mare de infectare. Au urmat încă trei operaţii în care doctorul i-a scos fixatorul şi i-a mai băgat o tijă în femur, pentru că se fracturase. „Piciorul ei stâng a devenit un membru străin, care, după atâtea operaţii, nu o mai ascultă, iar coloana i s-a deformat într-o scolioză supărătoare”, arată Casa Jurnalistului. Totodată, potrivit sursei, experimentul pe Amira nu a fost o excepţie, iar mai mulţi copii ar fi murit în urma inovaţiilor medicale realizate de Gheorghe Burnei.

Chirurgul susţine că nu vede vreo problemă în practicile sale. Întrebat dacă a avut vreun caz de malpraxis în întreaga sa carieră, el a răspuns: „Nu. N-a fost, pentru că în general atunci când… lucrurile acestea sunt vizibile. Adică în momentul în care umblă chirurgul este vizibil ce se face acolo”.

Însă Emilia Iliescu, mama Amirei, a primit confirmare de la 11 medici că întregul proces prin care a purtat-o medicul Burnei pe fiica sa reprezintă „operaţii nereuşite, implant neomologat, sechele nenumărate”. În faţa acestei afirmaţii, Burnei a spus, defensiv, într-o convorbire înregistrată cu telefonul de Amira: „Acea operaţie a fost o… o… o… operaţie, a fost o necroză… după ce a fost operaţia, a apărut o necroză (…) Această substanţă [biovitroceramică, n.m.] a fost autorizată de Ministerul Sănătăţii şi a fost făcută la Spitalul Foişor de profesorul Antonescu. N-a fost în nici un caz… nici unul n-a avut reacţii adverse, au fost puse cu acte şi documente”.

Burnei a mai spus că „A făcut luxaţie nu din cauza mea. L-am tratat aşa cum am putut eu şi n-au putut alţii. Eu am făcut tot ce a trebuit să fac ca să fie bine”. El a repetat „Eu am făcut tot ce-a fost omeneşte posibil. Atîta am putut eu pentru ea”. În prezent, Amira are 19 ani, a luat Bacalaureatul, dar îşi petrece zilele în pat. Familia l-a dat în judecată pe Gheorghe Burnei.

CV-ul profesorului Burnei

Potrivit CV-ului său, profesorul Gheorghe Burnei ar avea la activ şase intervenţii chirurgicale în premieră mondială:

- 2 cazuri de alungire de tibie (5 cm, respectiv 8 cm) în focar de pseudartroză,

- Alungirea tibiei în dublu focar la o pacientă în vârstă de 18 ani cu maladie Lobstein, urmată de osteosinteză centromedulara cu tija telescopică,

- Transplant osos pandiafizar în osteogeneză imperfectă,

- Dublă osteotomie de coloană,

- Rezectia a trei hemivertrebre T10 si L2 - L3 cu instrumentare somatica si redresarea configuratiei (unghiul COBB toracic 30 grade, unghiul COBB lombar 65 grade) la normal prin dublu abord: retropleural – transdiafragmatic si dorsal, la un copil de 2 ani, - Reconstructie mioosteoartroplastica la un pacient în vârstă de 6 ani si jumătate cu sinostoză radio-ulnara.

De asemenea, chirurgul se mai laudă cu 22 interventii chirurgicale în premieră naţională, 56 de interventii chirurgicale in premiera la Spitalul „Maria Sklodowska Curie” Bucuresti şi peste 15 000 interventii chirurgicale.

„În premieră mondială avem şapte intervenţii operatorii, în premieră naţională foarte multe, nu le mai ştim numarul”, spunea pentru un post de televiziune, în 2013, doctorul Burnei. „Ne bucurăm că suntem alături de marile state ale lumii în acest complet al celor care reuşesc să trateze aceste afecţiuni, pentru că aceşti copii netrataţi au o perioadă de viaţă mult mai scurtă, au disconfort major şi nu fac altceva decât să devină pentru familie o greutate extrem de mare”, explica profesorul.

Ştire în curs de actualizare.


Citește și:

populare
astăzi

1 Șeful Casei de Pensii anunță oficial care sunt pensiile care cresc cu 80-90% de la 1 septembrie

2 Directoarea Amelie Mauresmo i-a spus verde-n față lui Halep de ce nu i-a dat wildcard la Roland Garros

3 Adevărata bombă din dosarul Coldea-Dumbravă?

4 E bine să nu uităm aceste amănunte, oameni buni...

5 „Nu poți trăi în păcat. Eu sunt cu frica lui Dumnezeu”