Chișinăul nu mai cumpăra gaz rusesc. Ce spune Kremlinul despre decizia autorităților moldovene

Chișinăul nu mai cumpăra gaz rusesc. Ce spune Kremlinul despre decizia autorităților moldovene

Ministrul moldovean al Energiei, Victor Parlicov, a anunțat că în continuare Republica Moldova, cu excepția regiunii transnistrene, nu va mai cumpăra gaze rusești. Purtătorul de cuvânt al lui Putin sugerează că refuzul gazului rusesc nu este cea mai bună decizie pentru Chișinău.

Peskov afirmă că R.Moldova ar putea cumpăra gaz la preț mai mare față de cel rus. FOTO: Profimedia

În marja Forumului Euro-Atlantic de Sustenabilitate de la București, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a declarat că Republica Moldova nu mai procură din decembrie 2022 naturale de la Gazprom pentru teritoriul controlat de autoritățile constituționale, iar toate volumele de gazele au fost achiziționate integral de pe piața europeană, la un preț mai mic față de cel din contractul cu concernul rus.

Reacția Kremlinului

Purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale de la Kremlin, Dmitri Peskov, a reacționat la această declarație a Chișinăului, afirmând că piața contractelor de furnizare de gaze este instabilă, iar Republica Moldova ar putea câștiga în acest moment prin refuzul gazului rusesc de conductă, dar este posibil ca achizițiile viitoare să o coste mai mult.

,,Piața spot este foarte schimbătoare. Da, la fața locului este acum posibil să cumpărați gaz - care în cele din urmă va fi cel mai probabil de origine rusă - de pe piața europeană", a declarat Peskov agenţiei de presă oficială rusă RIA Novosti, sugerând că Republica Moldova a găsit opțiuni de aprovizionare în cadrul unor contracte pe termen scurt.

,,Dar piața spot este de așa natură încât astăzi poate fi mai ieftină decât gazul prin conducte, dar mâine va fi mult mai scump decât gazul prin conducte. Și aici trebuie să calculăm ceva pe baza unor indicatori medii într-o anumită perspectivă”, a punctat acesta.

Din decembrie anul trecut, malul drept al Nistrului nu mai folosește gaz rusesc, aprovizionându-se din sursele europene datorită susținerii financiare din partea Uniunii Europene, între care un credit de 300 de milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Chișinăul nu renunță la contractul cu Gazprom

Iar în primăvara acestui an, ministrul Energiei a declarat că Republica Moldova nu poate rezilia contractul de furnizare gaze naturale cu Gazprom, acestea fiind utilizate pentru asigurarea energiei în regiunea separatistă Transnistria, pentru a evita o criză umanitară în zonă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat