Christine Lagarde previzionează până în septembrie o rată a dobânzii zero sau uşor peste

Christine Lagarde previzionează până în septembrie o rată a dobânzii zero sau uşor peste

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a declarat marţi că vede dobânda la depozite (care în prezent este la minus 0,5%) la zero sau "uşor peste" până la finalul lunii septembrie, ceea ce implică o creştere de cel puţin 50 de puncte de bază, transmite Reuters.

Ar fi pentru prima dată după 2014 când dobânda la depozite ar reveni în teritoriu pozitiv.

La şedinţa de politică monetară din 14 aprilie, Consiliul guvernatorilor BCE a decis că rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25% şi, respectiv, minus 0,50%.

"Foarte posibil vom avansa în teritoriu pozitiv la finalul trimestrului trei din 2022", a declarat Lagarde într-un interviu acordat Bloomberg.

Rugată să clarifice comentariul, oficialul BCE a adăugat: "Când nu mai ai dobânzi negative, ele pot fi la zero sau uşor peste zero. Aceste evoluţii vor fi determinate pe baza proiecţiilor noastre şi a orientării viitoare a politicii monetare (forward guidance)".

Declaraţiile lui Christine Lagarde s-au repercutat imediat asupra monedei euro, care s-a apreciat cu 0,4%, până la 1,0729 dolari. Luna aceasta, euro a atins un curs de 1,0349 dolari, cel mai scăzut din ianuarie 2017, dar de atunci s-a apreciat cu 3,6%.

În ultimele luni însă preţurile au explodat, pe fondul scumpirii alimentelor şi carburanţilor din cauza unor factori precum războiul din Ucraina. Rata anuală a inflaţiei în zona euro a atins un maxim istoric de 7,4% în luna aprilie şi chiar şi un indicator care exclude preţurile la alimente şi energie a depăşit cu mult ţinta de 2% avută în vedere de BCE.

De mai multe luni instituia de la Frankfurt se distinge prin ezitarea de a anunţa în mod clar un calendar de înăsprire a condiţiilor de creditare. Ori declaraţiile de luni ale lui Christine Lagarde merg în direcţia aşteptărilor actorilor de pe piaţă, care mizează pe mai multe majorări de dobândă în a doua jumătate a anului. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Lunetista fotomodel, brazilianca Thalito, ucisă într-un atac al rușilor în Harkov

2 VIDEO Cum sunt vânați și uciși ofițerii ruși. Putin pierde cel de-al 58-lea ofițer

3 „Iadul pe pământ” / Mărturisirile unor soldaţi ucraineni de pe frontul din Est

4 VIDEO Avionul „glorios” cu care Putin spera să câștige în Ucraina, un dezastru. Su-34 cade din cer

5 Ucrainenii suferă o pierdere importantă! Rușii l-au ucis pe Ivan „Brest” Marciuk