CIA afirmă că preşedintele Chinei este ''tulburat'' de ''dificultăţile'' pe care le întâmpină Rusia în Ucraina

CIA afirmă că preşedintele Chinei este ''tulburat'' de ''dificultăţile'' pe care le întâmpină Rusia în Ucraina

Preşedintele chinez Xi Jinping este ''tulburat'' de ''dificultăţile'' pe care Rusia le întâmpină în invazia ei asupra Ucrainei, a afirmat marţi directorul CIA, William Burns, informează AFP.

"Cred că preşedintele Xi şi liderii chinezi sunt un pic tulburaţi de ceea ce văd în Ucraina", a afirmat responsabilul american în faţa unei comisii a Congresului american. "Ei nu au anticipat dificultăţile importante pe care le vor întâmpina ruşii", a explicat el.

China, care menţine bune relaţii cu Moscova, a refuzat până acum să vorbească despre invazia Ucrainei şi s-a abţinut doar la a-şi exprima "regretul" în legătură cu acest conflict, afirmând totodată că "înţelege" preocupările Rusiei în materie de securitate.

În timpul audierii sale în faţa Congresului american, şeful CIA a mai apreciat că Beijingul este "îngrijorat" de impactul pe care apropierea sa cu regimul lui Putin ar putea-o avea pentru propria "reputaţie", urmărind de asemenea îndeaproape eventuale repercusiuni asupra economiei chineze.

Xi Jinping a reiterat marţi, în timpul unei discuţii telefonice cu liderii francez şi german, opoziţia de principiu a ţării sale faţă de sancţiuni internaţionale, atenţionând că măsurile luate împotriva Moscovei "vor cauza probleme tuturor părţilor", potrivit afirmaţiilor sale transmise de televiziunea chineză.

În faţa Congresului american, directorul CIA a mai apreciat că Beijingul este "un pic contrariat" de modul în care "Vladimir Putin i-a apropiat foarte mult" pe europeni şi americani. "Ei valorificau ceea ce credeau a fi capacitatea lor de a genera scindări între europeni şi noi (SUA), şi prin urmare eu cred că aceasta este contrariant pentru ei", a asigurat Burns. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia