CIA și Pentagonul vor înarma și antrena forțele gherilă ucrainene în România, Polonia și Slovacia

CIA și Pentagonul vor înarma și antrena forțele gherilă ucrainene în România, Polonia și Slovacia

SUA vor sprijini masiv insurgența ucraineană dacă Rusia va invada această țară, iar niveluld e sprijin pentru rezistența ucraineană va depăși cu mult ajutorul dat în Afganistan în anii 80 luptătorilor anti-sovietici, scrie New York Times , care citează multiple surse din Administrația Biden.

În discuții cu aliații din NATO, înalți oficiali americani au transmis că ajutorul SUA va veni prin CIA (operațiuni sub acoperire), dar și prin Pentagon (operațiuni asumate).

Șeful Pentagonului, Lloyd J. Austin III și șeful Statului Major al Armatei SUA, Gen. Mark A. Milley, i-au avertizat pe omologii lor ruși în convorbiri telefonice că o invazie a Rusiei în Ucraina va fi urmată de o insurgență ”sângeroasă” similară cu cea care a determinat înfrângerea URSS în Afganistan, arată New York Times.

James Stavridis, fostul șef suprem al forțelor NATO, a declarat pentru ziariștii americani că SUA și NATO vor livra Ucrainei asistență militară sporită în cazul unei invazii ruse: armament anti-tanc, rachete, suport cyber și informativ.

Oficialii americani au declarat pentru NYT că planurile pentru sprijinirea Ucrainei ar include și antrenamente pentru luptătorii ucraineni în statele din flancul estic al NATO – România, Polonia și Slovacia.

Pe lângă ajutorul militar propriu-zis, SUA și aliații NATO ar putea acorda Ucrainei în cazul unei invazii ruse și echipament medical, dar și adăpost pentru oficiali căutați de ruși. (Sursa foto: Flickr / Ministry of Defense of Ukraine)


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Voi vedeți ce le fac ucrainenii rușilor?