Ciclonul Debbie a afectat una dintre zonele ''sănătoase'' ale Marii Bariere de Corali

Ciclonul Debbie a afectat una dintre zonele ''sănătoase'' ale Marii Bariere de Corali

Un ciclon care a lăsat o urmă de distrugere în nord-estul Australiei și în Noua Zeelandă a provocat pagube și asupra uneia dintre cele mai sănătoase părți a Marii Bariere de Corali care scăpase de amenințarea fenomenului de albire, au anunțat luni oamenii de știință citați de Reuters.

Dezastrul natural produs în această zonă se adaugă pagubelor produse de ciclonul Debbie, care a provocat moartea a cel puțin puțin șase persoane în ultimele săptămâni și a afectat liniile de transport către una dintre cele mai importante zone carbonifere din lume.

Pagubele provocate de trecerea prin zona ''sănătoasă'' a recifului a ciclonului Debbie, cu un ritm lent de deplasare, a depășit orice potențial efect benefic de răcire pe care acesta l-ar fi putut avea, au anunțat oamenii de știință de la Centrul de Excelență pentru Studiul Recifului de Corali ARC.

''Orice efect de răcire determinată de ciclon este posibil să fie neglijabil comparativ cu pagubele pe care acesta le-a provocat și care, din păcate, a lovit o secțiune a recifului ce scăpase în mare parte de albire'', arată ARC într-o declarație.

Zona inclusă în patrimoniul mondial UNESCO a suferit al doilea episod de albire din ultimele 12 luni , fenomen declanșat de temperatura neobișnuit de mare a apei, mai arată ARC.

Albirea coralilor este un fenomen cauzat de creșterea temperaturii apei care conduce la expulzarea algelor simbiotice ce dau coralului culoarea și nutrienții necesari.

Recifele își pot reveni dacă apa se răcește, însă pot muri dacă fenomenul persistă.

Episodul actual de albire este cel de-al patrulea, după cele din 1998, 2002 și 2016.

Marea Barieră de Corali este una dintre principalele atracții turistice a Australiei și generează circa cinci miliarde de dolari australieni pe an (3,9 miliarde de dolari), potrivit estimărilor din 2013 ale Deloitte Access Economics.

Atât statul cât și autoritățile federale încearcă să salveze Marea Barieră de Corali, înscrisă în Patrimoniul Umanității din 1981, care se află pe punctul de a fi listată ca fiind ''amenințată". Un comitet al Organizației Națiunilor Unite urmează să ofere un verdict în acest caz la finalul acestui an.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ VIDEO Primele imagini cu „măcelul” produs de ucraineni la baza militară rusească din Crimeea

2 Se sparge buboiul? / Oficial de top de la Kremlin: Armata rusă din Ucraina se poate afla într-o „situație dramatică până la sfârșitul verii”

3 Documente oficiale arată că mașinăria de război a Rusiei e gripată: Soldați luați cu arcanul, instrumentiști în forțele de elită, militari păcăliți

4 VIDEO Cu monstrul ăsta i-au „spart” ucrainenii pe ruși în Crimeea! / Americanii, se spune, și-au băgat și ei, puțin, codița...

5 Armata SUA a urmărit luni un avion rusesc care a intrat de două ori în zona de identificare a apărării aeriene din Alaska