Ciclonul Mathis care a făcut ravagii în Europa ajunge și în România. Cât ține vremea de iarnă, unde viscolește

Ciclonul Mathis care a făcut ravagii în Europa ajunge și în România. Cât ține vremea de iarnă, unde viscolește

Ciclonul Mathis care a făcut ravagii în Europa ajunge și în România. Vremea intră într-un proces accentuat de răcire, iar iarna lovește cu furie. Meteorologii anunță frig, ploi și ninsori abundente. La munte se va depune stat consistent de zăpadă.

Un ciclon periculos lovește România FOTO Adevărul

Florinela Georgescu, directorul executiv al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a explicat, la România TV , că vremea va fi deosebit de rece, în special marţi.

Aşteptăm ca marţi vremea să devină deosebit de rece, atunci când maximele anticipate vor fi între 0 şi 10 grade Celsius, temperaturi mai degrabă de sfârşit de iarnă decât pentru jumătatea primăverii. Nu este vorba doar de temperaturi, ci vorbim şi despre forma precipitaţiilor pentru că aria precipitaţiilor se va extinde şi va cuprinde toată ţara. Vor fi lapoviţe şi ninsori în multe zone ale ţării, mai ales în jumătatea de nord a teritoriului. La munte va ninge, se va depune strat consistent de zăpadă. Fenomenele cele mai severe vor fi începând de mâine noapte şi vor ţine până spre miercuri”, a explicat specialistul.

Influențați de o masă de aer rece

Vremea rea însă ține până la sfârșitul săptămânii când temperaturile vor începe să crească din nou. Până atunci însă, meteorologii avertizează că se vor aduna cantităţi importante de precipitaţii.

Vorbim de o perioadă cu un cer mai mult noros, temperaturile nu vor scădea foarte mult pe parcursul nopţilor, dar vor fi însă şi valori negative, mai ales în partea de nord, centru şi vest a teritoriului. Nu vor lipsi astfel de valori nici în celelalte regiuni. Sigur că, în aceste condiţii, se poate produce îngheţ la sol. Temperaturile sunt foarte periculoase pentru livezi, în general pentru ce a început acum să crească, iar din păcate veştile nu sunt bune pentru întreaga săptămână. Rămânem cu această masă de aer rece care cuprinde nu numai zona ţării noastre, ci şi mare parte a Europei. De altfel, în ultimele zile, în partea de vest, de sud-vest, sud a continentului nu a fost foarte cald. Noi am fost ceva mai feriţi, dar vom fi influenţaţi de masa de aer rece”, a declarat directorul executiv al ANM.

Precipitații abundente

Conform ANM, de luni în jumătatea de nord a țării vremea va intra într-un proces de răcire, iar în rest valorile termice se vor situa în continuare în jurul mediilor multianuale. Pe parcursul zilei înnorările vor fi temporare, iar ploile se vor semnala local în centrul și sud-vestul țării și izolat în rest. Seara și noaptea, nebulozitatea se va accentua, iar precipitațiile vor cuprinde cea mai mare parte a țării și mai ales prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 20-30 l/mp în sud și sud-vest.

"La munte vor predomina treptat ninsorile și se va depune strat de zăpadă, mai consistent în Carpații Meridionali și de Curbură (în medie 15-20 cm), iar în partea a doua a nopții vor fi precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare și în zonele mai joase de relief, cu precădere din Banat, Transilvania și Moldova. Vântul va prezenta temporar intensificări în majoritatea regiunilor, ziua îndeosebi în vestul și nord-estul teritoriului, iar noaptea în sud și sud-est, unde se vor atinge și cele mai mari viteze, în general, de 55-65 km/h", anunță ANM.

emperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 7 și 16 grade Celsius, iar cele minime, în marea lor majoritate, se vor situa între minus 2 și 7 grade Celsius. Izolat, mai ales la începutul intervalului, va mai fi ceață.

În București, valorile termice se vor situa în jurul mediilor multianuale. Pe parcursul zilei cerul va fi temporar noros, probabilitatea de ploaie va fi redusă, iar vântul va sufla slab și moderat. Seara și noaptea nebulozitatea se va accentua, va ploua însemnat cantitativ (10-20 l/mp), iar vântul se va intensifica și va atinge viteze de 55-65 km/h. Temperatura maximă va fi de 15 grade Celsius, iar cea minimă va fi de 4 grade Celsius.

See face tot mai frig

Marți, 4 aprilie, vremea va fi închisă și se va răci accentuat în toată țara, devenind deosebit de rece pentru această dată. Temporar vor fi precipitații în toate regiunile, iar mai ales în sud-vest, centru și est, cantitățile de apă vor mai depăși 15-20 l/mp. Acestea vor fi mai ales sub formă de ninsoare în Crișana și Banat, mixte în Moldova, Transilvania și Maramureș, predominant ploi în Oltenia și Muntenia și doar ploi în Dobrogea. La munte va ninge, iar mai ales în zona Carpaților Orientali și în Carpații Meridionali se va depune strat de zăpadă, local mai consistent. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 0 și 10 grade Celsius, cu valori mai ridicate în Dobrogea, până spre 13 grade Celsius, iar cele minime se vor situa în general între minus 4 și 6 grade Celsius.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…