Cifre CUTREMURĂTOARE! „Povestea” lui Achimescu ar putea să FIE REALĂ!

Cifre CUTREMURĂTOARE! „Povestea” lui Achimescu ar putea să FIE REALĂ!

Peste 12.000 de miliarde de dolari au fost sifonate din Rusia, China si alte economii emergente in secreta lume a finantelor offshore, arata un nou studiu, citat de Guardian.

O cercetare ce a durat 18 luni a descoperit o crestere abrupta a fluxurilor de capital dinspre tarile in dezvoltare spre paradisuri offshore, in special dinspre Rusia si China.

Analiza, realizata de profesorul James S. Henry de la Universitatea Columbia pentru Tax Justice Network, arata ca la sfarsitul anului 2014, active de 1.300 de miliarde de dolari din Rusia erau tinute offshore.

Cifrele, obtinute prin compilarea si verificarea incrucisata de date de la institutii globale - inclusiv FMI si ONU - au fost facute publice dupa ce Panama Papers au revelat evaziunea globala, sistemica.

Cetateni chinezi au ascuns 1.200 mld. $ in paradisuri fiscale, fiind incluse si estimarile privind Hong-Kong si Macao.

Malaezia, Thailanda si Indonezia - toate zguduite de scandaluri de coruptie la nivel inalt in ultimii ani - sunt si ele sus pe lista celor mai afectate tari.

Henry, fost economist sef la firma de consultanta McKinsey, a declarat Guardian ca cercetarea sa subliniaza faptul ca evitarea taxelor nu este singurul motiv pentru utilizarea paradisurilor fiscale - infractorii si cleptocratiile s-au folosit din plin de aceste servicii pentru a-si tine bani in siguranta si pentru a pastra secretul averilor lor.

El a adaugat ca folosirea jurisdictiilor off-shore este ca fragmentul barului din Star Wars unde erau prezenta o adunatura pestrita de personaje dezagreabile: “Este ca in scena din Star Wars - sunt evazionisti intr-un colt, traficanti de arme in altul, cleptocratia mai incolo. Sunt si cei care folosesc paradisurile fiscale pentru spalarea de bani, sau pentru frauda”.

Tari bogate in petrol - inclusiv Nigeria si Angola - sunt surse-cheie pentru fonduri offshore, la fel si Brazilia si Argentina.

Henry spune ca proprietarii acestui capital ascuns sunt atat de dornici sa pastreze secretul si sa evite confiscarea la ei acasa a banilor ca sunt dispusi sa accepte randamente financiare minuscule in loc sa-i investeasca in moduri care ar promova dezvoltarea economica.

Aplicarea unei taxe de doar 1% acestui ocean de bogatie offshore ar aduce peste 120 de miliarde pe an, aproape cat cele 131 mld. dolari cat reprezinta bugetul pentru ajutorul umanitar international.

Studiul este un update, pentru tarile in dezvoltare, al unei cercetari din 2012 ce a aratat ca, in intreaga lume, peste 20.000 de miliarde de dolari au fost ascunse in offshore-uri.

Henry spune ca numarul de paradisuri fiscale a continuat sa creasca in perioada studiata, in ciuda presiunii publice pentru luare de masuri de contracarare.

In medie, capitalul offshore provenit din tarile in dezvoltare a crescut cu 8% pe an din 2010 si pana acum, in cazul Rusiei si Chinei cifra fiind de 9%, probabil din cauza temerilor generate de instabilitatea economica si politica. “Oamenii voteaza cu picioarele”, a spus Henry.

Acesta a declarat ca atunci cand persoane importante din state cu regimuri autoritare, precum China, folosesc paradisuri fiscale pentru a-si tine banii in siguranta, ei pur si simplu profita de sistemele sistemele financiare si legale ale altor state.

“Toti acesti infractori si aceste cleptocratii sunt, intr-un fel, depedenti de domnia legii cand este vorba de protejarea banilor lor”, a adaugat el.

James S. Henry a mai spus si ca banii pot fi ascunsi nu numai in locuri exotice, precum Insulele Cayman, si in unele state americane, precum Delaware, unde investitorii straini pot infiinta si conduce o companie fara a dezvalui clar cine sunt de fapt proprietarii.

Peste 300 de economisti, inclusiv Thomas Piketty solicita intr-o scrisoare deschisa, liderilor lumii, reuniti la un summit londonez saptamana aceasta, sa recunoasca faptul ca nu exista beneficii economice pentru paradisurile fiscale. Ei cer ca valul de secrete cae le inconjoara sa fie ridicat.

Achim Irimescu, ministrul agriculturii: „Din România s-au scos, (…) pe vremea lui Băsescu, 35 mld. € cu camionul, în Elveţia“

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a făcut afirmații absolut surprinzătoare jurnalistului Iulian Anghel, de la Ziarul Financiar. Acesta i-a transmis că are informații de la unii „băieți din vest” că din România au plecat camioane cu miliarde de euro, totul petrecându-se în ultimul mandat de președinte al lui Traian Băsescu.

„Știu că în vest, oamenii care fac averi de urma contractelor cu statul reinvestesc banii în țara în care i-au produs, dând astfel de înțeles că respectivii îmbogățiți se gândesc la amărâții țării și le dau o farfurie cu mancare. Am informații de la cei din vest că în timpul ultimului mandat al lui Traian Băsescu (n.r. – 2009-2014) s-au scos din România în jur de 35 de miliarde de euro! Cu camioanele, s-au dus în Elveția. Suntem niște tâmpiți, îmi spuneau amicii mei din vest, pentru că banii ăia ar fi putut să aducă venituri pentru românia, nu pentru elvețieni”, explică ministrul Achimescu în acel așa-zis interviu acordat Ziarului Financiar. Ministrul a ținut să mai completeze că în Elveția, „pentru a ține banii în conturi trebuie să plătești tu comisioane, nu trebuie să te aștepți să-ți plătească ei ceva”.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Uite o chestie interesantă despre patronul Digi

2 Secretul Mykonosului, dezvăluit de Ramona Olaru! Ce fac „fetițele” noastre cu miliardarii

3 De citit!

4 Așa o fi?

5 Scandal sexual în handbalul românesc