Cifre despre Ucraina pe care nu le-ați mai citit

Cifre despre Ucraina pe care nu le-ați mai citit

Occidentul a livrat până acum Ucrainei tone de bani, la propriu: peste 68 de miliarde de dolari, mai exact.

Putem arunca o privire, de pildă, la ajutorul pe care SUA l-a acordat până acum Ucrainei. Un infografic realizat de Departamentul de Achiziții al Pentagonului poate fi consultat aici .

În total, din februarie 2022, odată cu declanșarea invaziei Rusiei în Ucraina, aliații Kievului, Banca Mondială și FMI-ul au promis ajutoare de aproape 255 de miliarde de euro, din care 182 miliarde pe termen scurt, deja livrate sau prevăzute până la sfârşitul acestui an, conform datelor publicate de Institutul de Economie Mondial Kiel, din Germania.

Angajamentele constau în 141 de miliarde de euro asistenţă financiară, 16 miliarde ajutoare umanitare şi 98 de miliarde ajutoare militare. În trimestrul august-octombrie, totalul a fost cel mai scăzut, iar din cele 42 de ţări donatoare urmărite de Institutul Kiel, doar 20% au promis noi pachete, angajamentele Uniunii Europene şi ale Statelor Unite fiind „limitate”.

136 de milioane de dolari - „nota de plată” a unei zile de război contra armatei ruse

Conform datelor ministerului ucrainean al Finanțelor , Uniunea Europeană este, în acest moment, principalul finanțator al bugetului de stat al Kievului, cu peste 17 miliarde de dolari. Pe „locul doi”, este guvernul Ucrainei, cu 14,5 miliarde, iar „pe locul trei” e SUA, cu aproape 11 miliarde.

Conform FMI, Ucraina are nevoie de 3 miliarde de dolari pe lună pentru ca instituțiile statului să nu intre în colaps. Efectiv, ajutoarele financiare occidentale au plătit până acum salariile ucrainenilor.

Aproape toate cheltuielile Ucrainei se îndreaptă în acest moment către armată și industria de armament.

Practic, o zi de luptă cu armata lui Putin costă Ucraina 136 de milioane de dolari, după cum a declarat ministrul ucrainean de Finanțe Serhii Marcenko.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?