Cîmpeanu: Şcoala va începe pe 8 noiembrie pentru toţi elevii şi preşcolarii; noile prevederi - publicate vineri în MO

Cîmpeanu: Şcoala va începe pe 8 noiembrie pentru toţi elevii şi preşcolarii; noile prevederi - publicate vineri în MO

Şcoala va începe pe 8 noiembrie pentru toţi elevii şi preşcolarii atât din învăţământul de stat, cât şi privat, a declarat, într-o conferinţă de presă, ministrul interimar al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, care a precizat că se vor desfăşura cursuri cu prezenţă fizică în unităţile în care rata de vaccinare anti-COVID a cadrelor didactice este de peste 60%, iar noile prevederi vor fi publicate vineri, "cât mai curând posibil", în Monitorul Oficial.

El a menţionat că de luni s-ar putea întoarce la cursuri cu prezenţă fizică aproximativ 1.800.000 dintre cei 2.930.000 de elevi şi preşcolari.

"Şcoala va începe pentru toţi elevii şi pentru toţi copiii din grădiniţe în data de 8 noiembrie. Mă refer aici şi la sistemul de învăţământ de stat şi la sistemul de învăţământ privat. Este în curs de derulare şedinţa Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă prin care se propune modificarea ordinului ministrului Educaţiei şi ministrului Sănătăţii în acest sens. În foarte scurt timp, va fi validată hotărârea CNSU. Ordinul va fi semnat de către cei doi miniştri şi va fi trimis către Monitorul Oficial în vederea publicării astăzi, cât mai curând posibil, în aşa fel încât pe parcursul acestei zile să poată exista şedinţe ale Consiliilor de administraţie în fiecare şcoală şi în fiecare grădiniţă prin care să se ia decizia de funcţionare a şcolilor începând de luni, 8 noiembrie, şi să fie anunţată. Criteriul se referă la rata de vaccinare la nivelul fiecărei şcoli şi grădiniţe", a afirmat ministrul.

Potrivit acestuia, în situaţia în care vor fi probleme legate de resursa umană sau de infrastructură, indiferent dacă rata de vaccinare în rândul dascălilor este de peste 60%, va exista în continuare posibilitatea ca şcolile respective să solicite desfăşurarea cursurilor online.

"În situaţia în care, dincolo de rata de vaccinare, există probleme la nivel de resursa umană - număr semnificativ de profesori carantinaţi sau infectaţi sau există probleme de infrastructură - va exista în continuare posibilitatea ca la nivelul şcolii să se formuleze o cerere conform articolului 3.2 din Ordinul de ministru 5338 care va fi modificat astăzi pentru ca şcoala să rămână în online, chiar dacă are o rată de vaccinare de peste 60%. Rată de vaccinare de peste 60% conform raportărilor de la finalul săptămânii trecute exista în 54% din şcolile şi grădiniţele României - învăţământ de stat şi învăţământ privat", a explicat Sorin Cîmpeanu.

El a adăugat că, la un caz de infectare cu SARS-CoV-2 apărut într-o clasă, cursurile cu prezenţă fizică se vor suspenda, iar dacă mai mult de jumătate dintre clasele dintr-o unitate de învăţământ au cazuri de elevi bolnavi de COVID-19 cursurile vor trece în online.

Sorin Cîmpeanu a precizat că la nivelul sistemului de învăţământ, incluzând şi învăţământul universitar, peste 70% dintre personal este vaccinat anti-COVID.

Conform ministrului, în Bucureşti, 69% dintre şcoli aveau rata de vaccinare peste 60%, aproape 70%, iar datele vor fi actualizate în cursul zilei de vineri în şedinţele Consiliilor de administraţie ale unităţilor de învăţământ.

"Rata de vaccinare este cea mai mare în rândul liceelor, apoi urmează grădiniţele, apoi, pe ultimul loc, sunt şcolile gimnaziale. Am făcut această analiză", a indicat el. AGERPRES/(A - autor: Roberto Stan, editor: Claudia Stănescu, editor online: Anda Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina