Cinci morminte din Egiptul Antic, descoperite la Saqqara

Cinci morminte din Egiptul Antic, descoperite la Saqqara

Cinci morminte din Egiptul Antic "aflate în în stare bună şi construite pentru înalţi responsabili" au fost descoperite sâmbătă la Saqqara, în necropola din Memphis, capitala Vechiului Regat al Egiptului, informează AFP.

Situl Saqqara, aflat la circa 16 kilometri sud de faimoasele piramide de pe platoul Giza, este înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO, fiind cunoscut pentru faimoasa piramidă în trepte a faraonului Djoser, prima din epoca faraonică.



Acest monument, construit în jurul anului 2.700 î.Hr. de către arhitectul Imhotep, este considerat unul dintre cele mai vechi de pe suprafaţa globului.

Cele cinci morminte au fost descoperite de arheologii egipteni la nord-est de piramida regelui Merenre I, care a condus Egiptul în jurul anului 2.270 î.Hr..

Potrivit Ministerului egiptean al Turismului şi Antichităţilor, mormintele conţineau rămăşiţele unor înalţi responsabili.



În mormântul unuia dintre aceştia, pe nume Iry, săpăturile au scos la iveală un sarcofag din calcar şi decoraţiuni colorate reprezentând scene funerare, în care erau reprezentate "mese de ofrande şi faţada unui palat", se arată într-un comunicat.

Alte trei morminte, realizate la o adâncime de şase metri, au fost construite pentru două femei, dintre care una era "singura responsabilă pentru înfrumuseţarea regelui", şi pentru preotul Pepi Nefhany.

Ultimul mormânt, realizat pentru "Henu, intendent al casei regale", a fost construit la o adâncime de 7 metri.

În ianuarie 2021, arheologii egipteni au scos la lumină noi "comori" arheologice din necropola de la Saqqara, inclusiv circa 50 de sarcofage din Noul Regat, cu o vechime de peste 3.000 de ani, în privinţa cărora au dat asigurări că vor "rescrie istoria" acelei perioade. AGERPRES/ (AS - editor: Ana Alecu, editor online: Simona Aruştei)

Foto: (c) Hanaa Habib / REUTERS


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...