Cinci reguli de somn pentru a trăi mai mult: impactul, diferit la femei și bărbați

Cinci reguli de somn pentru a trăi mai mult: impactul, diferit la femei și bărbați

Un studiu al cercetătorilor americani arată că felul în care dormim ne poate influența, în mod semnificativ, durata vieții. Specialiștii au constatat că deficitul de somn poate crește riscul de boli metabolice și cardiovasculare.

Un somn odihnitor reduce riscul bolilor de inimă FOTO Shutterstock

5 obiceiuri sănătoase de somn

Există cinci obiceiuri de somn care pot adăuga aproximativ cinci ani la speranța de viață a unui bărbat și 2,5 ani la viața unei femei, arată noile studii, publicate de CNN .

1. Durara somnului. Prima regulă, pare una simplă și de care, cu siguranță, am mai auzit. Aceasta trebuie să fie de șapte-opt ore, în fiecare noapte. Se pare, totuși, că acest lucru este greu de îndeplinit, pentru mulți oameni: 1 din 3 americani are deficit de somn, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA.

2. Un somn neîntrerupt. Este foarte important să nu existe treziri bruște în mijlocul nopții , de mai mult de două ori pe săptămână.

3. Un somn odihnitor. Pe lângă problema întreruperii somnului, nu trebuie să existe nici dificultăți înainte de a adormi .

4. Senzația de odihnă, în momentul trezirii. De asemenea, contează să te simți odihnit când te trezești, cel puțin cinci zile pe săptămână.

5. Fără medicamente pentru insomnie. Somnul trebuie să fie natural, iar medicamentele de acest fel sunt contraindicate.

Dacă oamenii au toate aceste comportamente ideale de somn, este mai probabil să trăiască mai mult. Dacă ne putem îmbunătăți somnul, în general, iar identificarea tulburărilor de somn este deosebit de importantă, este posibil să putem preveni o parte din cauzele unei mortalități premature , a spus coautorul studiului, dr. Frank Qian, cercetător clinic în medicină la Harvard Medical School și medic rezident de medicină internă la Beth Israel Deaconess Medical Center din Boston, într-un comunicat.

Vorbim nu doar despre calitatea și cantitatea somnului, ci și despre regularitate: să obținem același somn bun noapte de noapte. Studii recente au arătat că neregulile din timpul somnului au dus la anomalii metabolice și un risc mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare. Încurajarea menținerii unui program regulat de somn, cu o durată consecventă, poate fi o parte importantă a recomandărilor privind stilul de viață, pentru prevenirea bolilor de inimă”, a spus Dr. Raj Dasgupta, profesor asociat de medicină al Universităţii South California.

Diferența dintre femei și bărbați

Bărbații care urmează toate cele cinci obiceiuri sănătoase de somn au o speranță de viață cu 4,7 ani mai mare decât cei care nu urmează niciunul. Impactul obiceiurilor sănătoase de somn a fost însă mult mai scăzut pentru femei: cele care urmeză toate cele cinci obiceiuri de somn este posibil să câștige cu 2,4 ani mai mult, comparativ cu cele care nu respectă regulile menționate.

Asta a fost o parte interesantă a studiului pentru mine și sper că putem găsi răspunsul, după mai multe cercetări”, a spus Dr. Raj Dasgupta.

Un motiv potențial pentru această diferență de gen, a adăugat el, ar putea fi dificultatea de a evalua femeile care suferă de apnee obstructivă în somn, o afecțiune potențial mortală în care respirația se oprește la fiecare câteva minute. Cu cât apneea este mai severă, cu atât este mai mare riscul de boală coronariană, infarct miocardic, insuficiență cardiacă și accident vascular cerebral.

Femeile cu apnee obstructivă în somn sunt adesea subdiagnosticate sau diagnosticate greșit, deoarece este posibil să nu prezinte simptomele clasice pe care le vedem atunci când evaluăm bărbații”, a mai adăugat medicul.

Studiul preliminar, prezentat joi la o reuniune anuală a Colegiului American de Cardiologie, a analizat date de la peste 172.000 de persoane, chestionate în perioada 2013 și 2018. Sondajele anuale au fost realizate de Centrul de Control și Prevenție al Bolilor (CDC) și Centrul Național de Statistică în Sănătate.

Oamenii au fost punctați în funcție de câte dintre cele cinci obiceiuri au avut. Aproximativ patru ani mai târziu, cercetătorii au comparat aceste scoruri cu înregistrările Indexului Național al Mortalității pentru a vedea dacă comportamentele de somn au contribuit la cazuri de deces prematur, din cauza anumitor boli.

Specialiștii au luat în considerare și alte cauze, potențiale pentru un risc mai mare de deces, cum ar fi consumul de alcool, statutul socioeconomic mai scăzut și condițiile medicale existente.

În comparație cu indivizii care au avut zero sau un singur factor favorabil de somn, cei care au avut toți cei cinci factori au cu 30% mai puține șanse să moară din orice motiv, cu 21% mai puține șanse să moară din cauza bolilor cardiovasculare, este cu 19% mai puțin probabil să moară de cancer și cu 40% mai puțin probabil să moară din alte cauze decât boli de inimă sau cancer”, arată studiul.

Sfaturi pentru un somn de calitate

Specialiștii recomandă culcarea la aceeași oră în majoritatea nopților, precum și trezirea la aceeași oră în majoritatea dimineților, chiar și în weekend și de sărbători.

Este importantă asigurarea unui mediu optim pentru dormit. Ideal ar fi unul ușor rece și întunecat, fără zgomote de fundal.

Trebuie evitat consumul de alcool, înainte de culcare. În momentul în care ficatul va termina de metabolizat alcoolul din organism, acest lucru va provoca o întrerupere a somnului.

O rutină de somn poate fi de ajutor. Aceasta poate consta într-o baie relaxantă sau practicarea meditației. Experții recomandă evitarea utilizării telefonului mobil sau a calculatorului, cu cel puțin o oră înainte de culcare.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…