Cinci ţări din UE, chemate la ordine de Bruxelles pentru netranspunerea legislaţiei împotriva rasismului şi xenofobiei

Cinci ţări din UE, chemate la ordine de Bruxelles pentru netranspunerea legislaţiei împotriva rasismului şi xenofobiei

Comisia Europeană a cerut joi Belgiei, Bulgariei, Finlandei, Poloniei şi Suediei "să transpună pe deplin" o legislaţie a UE din 2008 care penalizează manifestaţiile de rasism şi xenofobie, relatează AFP.

"Decizia-cadru" din 28 noiembrie 2008 prevede ca "manifestaţiile grave de rasism şi xenofobie să fie pedepsite prin sancţiuni penale eficiente, proporţionate şi disuasive în întreaga UE", a reamintit Comisia Europeană, care a trimis o scrisoare de punere în întârziere unui număr de cinci ţări.

Estonia şi România au fost şi chemate la ordine pe această temă de către executivul european în octombrie 2020.

Comisia Europeană estimează în special că legislaţiile belgiană şi bulgară nu permit ca motivele rasiste şi xenofobe să fie luate în considerare drept circumstanţe agravante pentru o infracţiune.

De asemenea, executivul comunitar consideră că Bulgaria, Finlanda, Suedia şi Polonia au eşuat în diverse grade în transpunerea corectă a "penalizării apologiei, negării sau banalizării grosiere a crimelor internaţionale şi a Holocaustului".

Finlanda nu a procedat în aşa fel încât infracţiunile legate de rasism şi de xenofobie să poată face obiectul anchetelor şi al urmăririi penale fără un demers al victimei, potrivit Comisiei, care reproşează de asemenea Poloniei că nu a transpus corect regulile legate de incitarea la violenţă rasistă şi xenofobă.

Cele cinci ţări au la dispoziţie două luni pentru a răspunde observaţiilor ridicate de Comisia Europeană, iar, dacă nu vor face acest lucru, executivul comunitar poate decide să le trimită un "aviz motivat", în cadrul unei proceduri care poate duce în final la sesizarea justiţiei europene.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /