Cinci trucuri pentru a scăpa de mirosurile de la gătit

Cinci trucuri pentru a scăpa de mirosurile de la gătit

Deși aromele preparatelor gătite acasă ni se par savuroase atunci când mâncăm, nimeni nu vrea ca mirosul mâncării să persiste apoi ore întregi sau chiar zile în locuință. The Washington Post a descris câteva trucuri pentru eliminarea acestora.

Mirosul de pește prăjit este greu de eliminat. FOTO Shutterstock

Mirosul de pește prăjit este greu de eliminat. FOTO Shutterstock

„Mirosurile sunt doar molecule care plutesc în aer. Sunt suficient de ușoare pentru a pluti, pentru a fi aspirate în nas și a ajunge în epiteliul nostru olfactiv. Și așa apare mirosul", explică Aaron Hutcherson, scriitor culinar și realizator de rețete pentru Washington Post Food.

Ca să scăpăm de mirosuri, trebuie doar să îndepărtăm acele molecule din aer, un lucru ușor de spus, dar nu la fel de ușor de făcut, mai ales când vorbim, de exemplu, de mirosurile de pește prăjit, care pătrund în diferite suprafețe și apoi sunt eliberate în timp.

Hutcherson arată cum să evităm cel mai bine acest lucru cu câteva trucuri:

Controlarea fluxului de aer

Deși este un lucru pe care majoritatea gospodinelor îl fac deja, merită repetat: atunci când gătim, mai ales dacă prăjim, în primul rând, trebuie să deschidem o fereastră sau o ușă exterioară și să pornim o hotă. Iar dacă avem o ușă la bucătărie, să o închideți, pentru a împiedica mirosurile să se răspândească în restul casei.

Și, foarte important, „închideți întotdeauna ușa de la dormitor”, recomandă Abra Berens, bucătar și autor de cărți de bucate, o măsură care poate face o mare diferență pentru cei care locuiesc în apartamente mici.

Curățarea cât mai curând posibil

Cu cât mâncarea rămâne mai mult în contact cu aerul, cu atât mai mult mirosul are timp să se infiltreze în aer. Sfatul specialiștilor este să încercăm să curățăm cât mai repede posibil, în loc să lăsăm vasele murdare pe blat, aragaz sau în chiuvetă.

Tigaia cu uleiul în care am prăjit alimentele trebuie acoperită imediat cu un capac pentru a păstra mirosurile captive în interior până când suntem gata să aruncăm sau să filtrăm pentru refolosire uleiul.

Prinderea moleculelor de miros

Există pe piață produse sub formă de spray de împrospătare a aerului care pot capta cu ușurință moleculele mirositoare.

„Spray-urile fac mai mult decât să acopere moleculele urât mirositoare cu altele și mai înțepătoare. Ele folosesc compuși chimici numiți ciclodextrine pentru a prinde literalmente moleculele de miros”, a explicat, în The Post, Rachel Feltman, o altă specialistă.

O bună opțiune este și folosirea cărbunelui activat, care se găsește în purificatoarele de aer și în ecranele specifice care absorb mirosurile.

Denumit și cărbune activ, acesta funcționează folosind o aderență fizică care, în esență, nu are legătură cu chimia. „Gazele își găsesc drumul în enorma sa rețea interioară de pori microscopici, unde se lipesc printr-un fenomen numit adsorbție", a scris Robert L. Wolke, fost profesor de chimie și fost editorialist la Post Food.

Și oțetul poate fi de ajutor

Barbara Costello, influencer de gătit și curățenie din social media, sugerează să așezăm un castron cu oțet lângă aragaz în timp ce gătim, pentru a neutraliza mirosurile. Poate dura ceva timp până își face efectul, uneori fiind necesar să fie lăsat afară timp de câteva ore, până la o noapte, pentru mirosuri deosebit de puternice.

Iar pentru un efect mai rapid, putem apela la un alt truc:

„Într-o cratiță mică, amestecați o jumătate de cană de oțet cu o cană de apă și lăsați să fiarbă la foc mic spre mediu timp de 10-15 minute. Acidul acetic din oțet va acționa rapid pentru a neutraliza mirosurile din bucătăria dvs”, a scris Sarah Sandler, redactor-șef adjunct al revistei America's Test Kitchen.

Desigur, bucătăria va miroasi a oțet în timp ce acesta fierbe, dar aroma se va disipa rapid, asigură Sarah Sandler.

Mascarea mirosului de mâncare cu ceva mai plăcut

Berens recomandă să apelăm la o aromă mai puternică și mai plăcută, prin prepararea cafelei sau topirea ciocolatei (ultima nu este eficientă și în cazul mirosurilor de pește).

Azotul din măcinarea de cafea uzată poate neutraliza moleculele de mirosuri urât mirositoare, similar cu bicarbonatul de sodiu, sugerează unii utilizatori ai acestui truc.

Totuși, „știința din spatele acestui lucru nu este convingătoare", a declarat Pamela Dalton, tot de la Centrul Monell pentru simțuri chimice.

Bloggerul culinar Marta Rivera Diaz sugerează un al truc: punerea la fiert a unei oale cu apă cu felii de lămâie, frunze de dafin și cuișoare, potrivit The Washington Post .

Diverse arome, la alegere, pot fi adăugate și în oala cu apă cu oțet care fierbe la foc mic, menționată anterior.

Lumânările și uleiuri parfumate ar putea fi și ele o soluție.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Foarte interesantele amănunte din Raportul SRI despre „grupările autohtone cu potenţial extremist de dreapta”...

2 Horațius Dumbravă, fostul președinte al CSM: „Am asistat la schimbarea forțată a atribuțiilor Curții Constituționale” / „Un precedent foarte periculos”

3 Mercenarii conduși de Potra ar fi avut o listă neagră cu jurnaliști și politicieni. Planul pe care ar fi trebuit să-l urmeze

4 VIDEO Călin Georgescu chiar a mers la vot... Ironie a sorții, astăzi e Ziua Constituției...

5 VIDEO Oare ce-o fi consumat antiviagra sâmbătă seara?