Cine a fost Pele, marea legendă a fotbalului mondial

Cine a fost Pele, marea legendă a fotbalului mondial

Fotbalul mondial a suferit o pierdere uriașă la finalul acestui an. Marele fotbalist brazilian Pele a încetat din viață la vârsta de 82 de ani. Anunțul oficial a fost făcut de fiica sa Kely Nascimente.

Pele FOTO EPA

Pele s-a născut într-o familie săracă din Sao Paulo și a lucrat ca servitor

Pe numele adevărat Edson Arantes do Nascimento, Pele s-a născut în localitatea Tres Coraçőes din statul brazilian Minas Gerais. El a crescut în localitatea Bauru din statul Sau Paulo.

A început încă de la o vârstă fragedă să câștige primii bani lucrând într-o ceinărie ca servitor. Pentru a-și ajuta părinții, Pele vindea și arahide pe stradă. Tatăl său l-a învățat să joace fotbal, însă din cauza condițiilor de trai ale familie, nu a avut un echipament adecvat sau o minge, așa că de cele mai multe ori se juca cu un ciorap umplut cu ziare.

Pele s-a legitimat la un club de fotbal pentru prima dată la vârsta de 9 ani

Supranumit "Perla neagră" ("Perola Negra") sau "Regele fotbalului" ("O Rei de Futebol"), la vâsta de doar 9 ani. s-a legitimat la echipa 7 August Bauru. La juniorii echipei Bauru Athtletic Club a câștigat două campionate de stat de tineret din Sao Paulo.

Este remarcat de internaţionalul brazilian Waldemar de Brito, care-l recomandă clubului FC Santos, unde se transferă în 1955. Un an mai târziu, în septembrie, la nici 16 ani debutează cu gol în prima divizie braziliană, într-un meci cu Corinthians.

Pele este singurul jucător care a triumfat de 3 ori la Cupa Mondială

Dribleur şi golgheter înnăscut, pasator de geniu, unul dintre cei mai buni mijlocaşi ofensivi din istorie, Pele a entuziasmat generaţii întregi de iubitori ai fotbalului. Primul său succes major a fost consemnat în 1958, la Cupa Mondială găzduită de Suedia, când adolescentul de 17 ani a contribuit decisiv la triumful naţionalei braziliene la acel turneu final.

Cele două goluri de excepţie din finala cu echipa ţării gazdă, dar şi evoluţia sa încântătoare pe întreaga durată a campionatului au făcut ca specialiştii să întrevadă în tânărul jucător viitoarea stea a fotbalului mondial.

În 1962, la Cupa Mondială din Chile, Pele are o evoluţie scurtă, fiind accidentat încă din primul meci, lăsându-şi astfel coechipierii să câştige fără el al doilea titlu mondial. Patru ani mai târziu, în 1966, ghinionul îl urmăreşte din nou. În al treilea meci din grupă, contra Portugaliei, este accidentat grav, fiind nevoit să urmărească din afara terenului de joc cum naţionala ţării sale este eliminată din competiţie, potrivit Agerpres.

La ediţia următoare a Cupei Mondiale (Mexic 1970), Pele şi-a demonstrat din nou talentul uriaş, reuşind alături de coechipierii săi Jairzinho, Tostao, Rivelino, Carlos Alberto să câştige pentru a treia oară titlul mondial, o performanţă care nu a mai fost egalată. Pele a fost declarat cel mai bun jucător al competiţiei.

Performanțe istorice stabilite la nivel de club și individual

La nivel de club, performanţele ''Regelui fotbalului'' sunt remarcabile. Cu FC Santos, a câştigat de şase ori campionatul Braziliei (1961, 1962, 1963, 1964, 1965, 1968), două Cupe Libertadores (în sezoanele 1961/1962 şi 1962/1963) şi două Cupe Intercontinentale (1962 şi 1963), potrivit statisticilor de pe transfermarkt.com.

Timp de doi ani (1975-1977) a jucat la echipa americană New York Cosmos, cu care, în 1977, a triumfat în campionatul intern.

De-a lungul carierei de fotbalist, Pele a marcat 1281 de goluri în 1363 de meciuri, record mondial al tuturor timpurilor, potrivit guinnessworldrecords.com.

La 11 noiembrie 1969, ziua când a marcat al 1.000-lea gol, întreaga Brazilie a fost în sărbătoare, iar compozitorul brazilian Eduardo Techa a compus în cinstea autorului golului o ''Suită pentru fotbal''. După marcarea golului, meciul a fost întrerupt timp de mai bine de 15 minute, pentru a face un tur de stadion.

La naționala Braziliei a jucat de 92 de ori, pentru care a înscris 77 de goluri.

1977, anul în care Pele a pus "ghetele în cui"

După încheierea carierei de fotbalist, a rămas o personalitate respectată şi idolatrizată de către microbiştii din întreaga lume. În 1978, i-a fost acordat Premiul internaţional pentru Pace şi în 1993 a fost introdus în National Soccer Hall of Fame.

În iunie 1994, a fost numit ambasador al bunei voinţe la UNESCO. Misiunile sale umanitare consacrate ajutorării copiilor în dificultate, lupta împotriva utilizării drogurilor de către adolescenţi, cât şi promovarea sportului ca un mijloc de expresie socială l-au recomandat pentru această funcţie.

A activat şi ca ambasador internaţional la UNICEF, pentru a promova pacea şi toleranţa internaţională în cadrul competiţiilor amicale de fotbal.Între 1 ianuarie 1995 şi 1 mai 1998, a fost ministru extraordinar al sportului în timpul mandatului de preşedinte al Braziliei deţinut de Fernando Cardoso.

Pele a fost cavaler al imperiului britanic, titlu acordat de Regatul Marii Britanii în 1997.În anul 1999, a primit titlul de Fotbalistul Secolului din partea Federaţiei Internaţionale de Istorie şi Statistică a Fotbalului.

În acelaşi an, a fost desemnat Atletul Secolului de către Comitetul Olimpic Internaţional, iar revista Time l-a inclus în lista celor mai influenţi 100 de oameni ai secolului XX.

În decembrie 2000, FIFA l-a desemnat, alături de Diego Maradona, Fotbalistul Secolului XX. Anul 2010 i-a adus lui Pele titlul de preşedinte onorific al clubului New York Cosmos. În 2013,

Pele a primit Balonul de Aur Onorific din partea FIFA pentru întreaga sa carieră.La 17 iunie 2016, Pele a fost decorat cu Ordinul Olimpic, la muzeul care îi poartă numele din oraşul Santos, de către preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, pentru "angajamentul său în favoarea sportului".

A fost căsătorit de 3 ori

Pele s-a căsătorit prima dată cu Rosemeri dos Reis Cholbi cu care a avut doi copii, Kely și Edson. Cei doi au divorțat în anul 1982.

12 ani mai târziu s-a căsătorit cu Assiria Lemos cu care a avut gemeni, Joshua și Celeste. Pele s-a despărțit și de a doua soție în anul 2008.

În 2016 s-a căsătorit pentru a treia oară, cu Marcia Aoki. Încă din anii 1980 se spunea că marele fotbalist era îndrăgostit de femeia care avea să îi devină soție 36 de ani mai târziu.

Din relații extraconjugale, Pele a mai avut două fiice, însă doar pe Flavia Kurtz a recunoscut-o oficial.

Cum a luat naștere celebra poreclă Pele

Legendarul fotbalist brazilian a primit porecla Pele încă din copilărie, chiar dacă nu a fost niciodată pe placul său.

În 2006, Pele a povestit cum a ajuns să primească porecla pe care o cunoaște o lume întreagă. În cadrul unui articol din The Guardian el a spus că totul a pornit de la portarul Bile, un coechipier de-ai tatălui său.

”Când aveam trei sau patru ani, tatăl meu, Dondinho, mă lua la antrenamentele lui Vasco. De fiecare dată când aveam ocazia, intram în poartă și mă jucam. Când opream câte o minge, strigam 'Bravo, Bile' sau 'Excelentă intervenție, Bile'!”, a scris Pele, potrivit Digisport.

”Când ne-am mutat la Bauru, acest 'Pile' a devenit Pele. Ori am schimbat eu, ori, după cum susține unchiul meu Jorge, a apărut schimbarea ca urmare a accentului meu”, și-a continuat Pele povestea.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Ce se întâmplă în China?

3 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

4 VIDEO Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990

5 „Era imposibil de dresat” / Posibilul vicepreședinte al lui Donald Trump recunoaște că și-a ucis câinele