Cine a fost Sfântul Gheorghe, prăznuit de românii ortodocși pe 23 aprilie. Minunile săvărșite de ocrotitorul săracilor

Cine a fost Sfântul Gheorghe, prăznuit de românii ortodocși pe 23 aprilie. Minunile săvărșite de ocrotitorul săracilor

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este sărbătorit de Biserica Ortodoxă pe 23 aprilie. Ca și Sfântul Nicolae, Sfântul Gheorghe este un eliberator al deținuților și ocrotitor al săracilor.

Sfântul Gheorghe FOTO: Arhivă

Sfântul Gheorghe este considerat unul dintre cei mai populari şi iubiţi sfinţi martiri din toată lumea, dovadă și numărul mare de persoane care-i poartă numele.

Este unul dintre cei mai importanţi sfinţi și este pomenit de aproape toate Bisericile tradiţionale pe data de 23 aprilie. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe/George s-a născut în Cappadocia, în secolul al-IV-lea, într-o familie creştină, în timpul domniei împăratului Diocleţian. S-a înrolat în armata romană şi, parcurgând ierarhia militară, Sf. Gheorghe s-a făcut remarcat prin îndemânarea cu care mănuia armele.

În ciuda decretului împotriva creştinilor, emis de Diocleţian în 303, Sf. Gheorghe a ales să-şi mărturisească public credinţa creştină. Din ordin imperial, sfântul a fost întemniţat şi supus torturii pentru a-şi renega credinţa.

Loviri cu suliţa, lespezile de piatră aşezate pe piept, trasul pe roată, groapa cu var, încălţămintea cu cuie, băutura otrăvită, bătaia cu vâna de bou şi toate celelalte torturi nu au reuşit să-l facă să renunţe la credinţa sa.

Martorii suferinţelor Sfântului Gheorhe, uimiţi de puterea sa de a rezista la durere, au renunţat la credinţa în zeităţi păgâne, îmbrăţişând creştinismul.

O dovadă a sfinţeniei sale o reprezintă o minune săvârşită de Sf. Gheorghe în timpul întemniţării sale. Atingând trupul unui deţinut mort din celula sa, acesta a înviat, convingând-o astfel chiar pe împărăteasa Alexandra, soţia lui Diocleţian, să se creştineze. Întrucât Sf. Gheorghe a respins oferta împăratului de a-i acorda înalte onoruri în schimbul renunţării la creştinism, Diocleţian a ordonat omorârea prin decapitare a Sf. Gheorghe şi a soţiei sale, în ziua de 23 aprilie.

Minunile Sfântului Gheorghe, purtătorul de biruinţă

Printre minunile pe care Sfântul Gheorghe le-a înfăptuit se numără lupta cu balaurul din cetatea din Siria. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe scapă de sub teroare oamenii din zonă de acest şarpe (balaur).

În iconografia ortodoxă, Sfântul Gheorghe este reprezentat ca fiind un tânăr înalt, fără barbă, cu părul cârlionţat. Acesta poartă în mână o suliţă, semnul muceniciei sale. Calul alb este o creatură graţioasă ca lumina, ca aerul şi neînfricată ca şi călăreţul de pe ea. Chipul Sfântului Gheorghe nu arată nicio urmă de mânie, ură sau anxietate.

Mai mult decât atât, foarte cunoscută este şi minunea Sfântului Gheorghe prin care a ajutat o văduvă să ducă o coloană pentru zidirea bisericii sale din Lida.

Corăbierul nu a vrut să ia şi coloana văduvei în acelaşi transport cu materialele de construcţie comandate de împărat şi de aceea însuşi Sfântul Gheorghe o ajută, în chip minunat, să ducă acea coloană în biserică.

O altă minune pe care a săvârşit-o Sfântul Gheorghe a fost cea cu saracinul care a tras cu arcul în icoana lui ­şi care, rănindu-se din cauza ricoșării săgeții , ajunge să creadă în Hristos şi să se boteze ca urmare a ajutorului primit prin mijlocirea sfântului. Un militar a jurat înaintea unei lupte că, dacă se întoarce sănătos acasă, va dărui bisericii din Lida, al sau cal.

Sfântul Gheorghe este ocrotitorul ostaşilor, al păstorilor şi al agricultorilor. Gheorghe, în limba greacă, înseamnă "lucrător al pământului".

Prăznuirea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe este legată de perioada pascală, conform calendarului iulian. Această sărbătoare cu cruce roşie poate cădea cel mai devreme în Vinerea Mare, dar, de obicei, după Paşti.

Cea mai puternică rugăciune adresată Sfântului Mare Mucenic Gheorghe

„Ca un izbăvitor al celor robiţi şi celor săraci folositor, neputincioşilor doctor, conducătorilor ajutător, Purtătorule de biruinţă, Mare Mucenice Gheorghe, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre! Tu, Mare Mucenic Gheorghe, care împreună cu cei fără de trup ești și toate le cunoști din timp și carele de purtătorii de nevoință ești cinstit, miluiește-ne pe noi păcătoșii. Vino, Sfinte Gheorghe și luminează mintea mea, pentru ca să cunosc eu păcatele ce le-am săvârșit; mișcă inima mea ca să mă hotărăsc și să mă îndrept; ajută necredinței și slăbiciunei mele și scapă-mă cu harul tău de păcatele cele trupești și sufletești. Totdeauna numele tău arată înălțimea rânduielilor tale, căci după chemarea lui Dumnezeu, te-ai arătat cu cuviință slujitor vrednic al Cuvântului, Dumnezeu-Omului; de aceea cu laude te fericim pe tine Sfânte Gheorghe, care ai trecere în fața lui Dumnezeu Tatăl. Iartă-ne pe noi și fă rugăciunile noastre să fie de folos. Amin”.

Peste 1 milion de români își serbează ziua de nume cu ocazia sărbătorii Sfântului Mucenic Gheorghe, prăznuit pe 23 aprilie.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro